Kolektivni ugovor za ŠPD ZDK

Nakon više održanih sastanaka u augustu i septembru ove godine, predstavnici poslodavca i Sindikata Javnog preduzeća “Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići potpisali su danas pojedinačni Kolektivni ugovor. Pregovarački timovi su nakon nekoliko mjeseci ispregovarali i utvrdili Prijedlog kolektivnog ugovora, a saglasnost je dala Vlada  Zeničko-dobojskog kantona krajem oktobra.

Kolektivnim ugovorom unaprijeđena su prava radnika JP “ŠPD ZDK”  d.o.o. Zavidovići. Osnovica za utvrđivanje satnice predstavlja prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prethodnu godinu, tako da porastom prosječne plaće u Federaciji BiH doći će i do rasta satnice,  odnosno osnovica za obračun plaće.  Očekuje se da će već u 2023. godini osnovica za obračun plaće biti povećana za 8%. Također, utvrđeno je da će se tokom godine osnovica za obračun plaće povećavati dogovorom Sindikata i Uprave Društva ukoliko indeks potrošačkih cijena bude veći od 5%, kazala je za naš program Lejla Ćatić, predsjednica samostalnog Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Ovim kolektivnim ugovorom generalno su unaprijeđena prava radnika Društva te omogućena bolja zaštita radnika. Svi koeficijenti složenosti posla utvrđeni postojećim aktima Društva povećani su za 0,20. Utvrđeno je pravo na topli obrok, prevoz, minuli rad, pripravnost, prekovremeni rad, rad na dane sedmičnog odbora, rad radnika u nepovoljnim vremenskim uvjetima, primjena povoljnijeg prava u slučaju prerasporeda radnika na drugo radno mjesto u zakonom dozvoljenom vremenu i dr. Topli obrok povećan je sa 9,00 KM na 11,00 KM, u visini toplog obroka budžetskih korisnika u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i povoljniji obračun troškova prevoza. Osim navedenog, Kolektivnim ugovorom uređena su druga nematerijalna prava radnika, uvjeti rada, kao i proširena zaštita radnika i radnica u Društvu, dodala je Ćatić.

Kolektivni ugovor primjenjuje se od 01.10.2022. godine  i važi tri godine, a potpisali su ga Jasmin Devedžić, direktor Društva I Mufid Delić, povjerenik Sindikalnog odbora JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići.   (B.D.)