Cyber nasilje odnosi živote

Samoubistvo mladića Mladena Dulića, je slučaj koji je potresao našu državu. Nažalost, ovaj mladić je podlegao pritiscima, osudama i zlostavljanju pojedinaca u Cyber svijetu, zbog čega je i digao ruku na sebe.Cyber nasilje je zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija. Riječ je o ponašanju koje se ponavlja s namjerom zastrašivanja, izazivanja bijesa ili sramoćenja onih koji su na meti.

Cyber nasilje uvijek vrše oni koji su u poziciji moći nad onima koji su potlačeni. Ubistvo mladića Mladena, medijski je zastupljeno. Volio hih, nažalost, da ovaj primjer postane urnek za nešto drugo, da se društvo osvijesti o opasnostima koje vrebaju u Cyber svijetu, gdje siti i debeli mačori napadaju i iskorištavaju male i gladne miševe”, upozorava mr.sc.Tajib Babić, dipl. psiholog.

 

 

 

Osjećaj da ih drugi ismijavaju ili uznemiravaju može spriječiti ljude da progovore i pokušaju da riješe problem, a posljedice su trajne.

Izaziva određene neurotske reaktivne smetnje poput anksioznosti, depresijivnih stanja, anksio-depresivnih stanja, opće nesigurnosti izbjegavanja izlaska u društvo. Često takve osobe gube samopoštovanje, sliku o sebi i onda njihov pogled ka svijetu punom ideala više to nije ”, ističe Babić.

U ekstremnim slučajevima, cyber nasilje može čak dovesti do samoubistva, što je bio slučaj i sa Mladenom. Babić preporučuje svaku vrstu blokade osoba na mrežama koje nisu bliski prijatelji, kazavši da život nisu društvene mreže, nego zajednica i istinski prijatelji.

Samom eksapnzijom društvenih medija, ovaj vid nasilja je sve prisutniji i u našoj okolini.

Od 2020 smo evidentirali 29 krivičnih djela iz ove oblasti te je izvjetaj o počinjenim krivičnim djelima upućen Kantonalnom tužilaštvu ZDK, protiv 25 lica. Nažalost,  imamo jako puno lica koja su povratnici u izvršenju tih djela, čak su evidentirana i maloljetna lica kao izvršioci”, kazao je Elvedin Fišek, portparol Uprave policije MUP-a ZDK, apelujući na sve osobe koje se na bilo koji način osjećaju ugroženim da kontaktiraju dobro poznati policijski broj 122 ili se obrate službeniku na terenu.

Ukoliko ste u neposrednoj opasnosti, pored policije, u školi se obratite pedagogu, treneru ili omiljenom nastavniku. Ako vam je neugodno o tome pričati sa nekim koga poznajete, posjetite Plavi Telefon gdje ćete dobiti savjet stručnjaka, i to potpuno besplatno i anonimno. Broj Plavog telefona je 080 05 03 05.

I ne zaboravite, da bi nasilje prestalo, treba ga identificirati, a za to je ključno prijavljivanje.

(M.H.)