Obilježen blagdan “Svi sveti” i “Dušni dan”

Centralna manifestacija obilježavanja blagdana „Svi sveti“ i „Dušni dan“ u Zenici tradicionalno organiziraju predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Podružnica Zenica na gradskom groblju Crkvice pored Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima, koje je ove jeseni i rekonstruirano.

Brojni su vjernici, svećenici zeničkih župa, predstavnici Udruge, kao i Oružanih snaga BiH, te društveno-političkog i javnog života prisustvovali danas opjelu i svetoj misi na ovom mjestu.

Prvo je upaljeno na desetine svijeća na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima domovinskog rata zeničkog HVO-a, a nakon toga su položeni i vijenci. Prema riječima organizatora odavanje počasti poginulim i umrlim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane Zenica u povodu svetkovina Svi sveti i Dušni dan počelo je još u nedjelju i trajaće i sutra na lokalnim spomen obilježjima u Šušnju, Janjcu, Čajdrašu, Podbriježju, Gornjoj Zenici i Dusini.

Oni dakle obilaze sva groblja na području Zenice, pale svijeće, polažu cvijeće i mole se za sve pale i umrle branitelje. Ove godine smo uspjeli završiti rekonstrukciju Središnjeg spomen obilježja ovdje na gradskom groblju Crkvice za 135 poginulih u domovinskom ratu. Ranije spomen obilježje je pomalo bilo dotrajalo, a sada za koji dan dok završimo sve potrebne radove imaćemo  obilježje dostojno njihve žrtve“, kazao je ovom prilikom Željko Ljubanić, ratni zapovjednik HVO-a Zenica.

Zapovijed svakog ljudskog srca je ljubiti i činiti dobro, jer se time postiže svetost, odnosno svrha ljudskog postojanja. Zato su nam, kaže župnik župe domaćina obilježavanja Svih svetih i odavanja počasti zeničkim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane sveci uvijek putokaz.

Prva Božija zapovijed je sveti budite jer sam svet ja Gospodin Bog naš – dakle taj Bog poziva sve nas na svetost. Mi trebamo upravo to biti sveti, pomagati jedni drugima, praštati jedni drugima, ljubiti jedne druge i to su zapovijedi koje bi trebale biti zapovijedi svakog ljudskog srca, „ kazao je don Anto Dominković, župnik župe  Bezgriješnog Začeća Blažene Djevice Marije Crkvica.

Uz putujuću i proslavljenu crkvu ne smijemo zaboraviti na trpeću, onu koja misli na ljude koji nisu odmah spašeni nego su još u čistilištu i trebaju naše molitve, dodaje don Anto. Njima je posvećen sutrašnji dan prema kršćanskom kalendaru „Dušni dan“ – spomen na mrtve. Nakon paljenja svijeća i polaganja cvijeća na Središnje spomen obilježje palim braniteljima HVO-a na gradskom groblju Crkvice održana je sveta misa za njihove, ali i duše umrlih svih drugih članova obitelji prisutnih vjernika. Uz veliki broj vjernika i vjernica misi su prisustvovali, uz organizatore svećenici zeničkih župa, pripadnici Oružanih snaga BiH iz Žepča, kao i pripadnici društveno-političkog života grada Zenice.

(A.Huskić)