Projekat “Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice”

„Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice”  projekat je posvećen modernističkom arhitektonskom pokretu u Zenici, koja je nekada bila simbol jugoslovenske industrijalizacije i napretka.

Udruženje Kuma International Sarajevo  organizovalo je danas dvosatnu šetnju gradom koju su vodili  jedan od autora projekta Selver Učanbarlić i Afan Abazović, predsjednik organizacije Azimuth. Kroz ovu šetnju  želi se istražiti  zeničko modernističko arhitektonsko naslijeđe, razgledajući neke od najvažnijih građevina koje su projektovali slavni jugoslovenski arhitekati kao što su Juraj Neidhardt, Edvard Ravnikar, Jahiel Finci, Zlatko Ugljen, Slobodan Jovandić i Karlo Kužatko.

Većina kritičara Zenicu smatra kao odlično isplaniranim gradom u duhu modernizma.Mi nastojimo mapiranjem grada da ostavimo trag toj ideologiji koja je formirala Zenicu ne samo u društvenom kontekstu već kao siluetu grada,Nadam se da će Zenica od sada koja je bila poznata široj javnosti zbog industrije da će u svjetlu projekta i izložbe moći razmisliti o novom identitetu,”izjavio je za Zenicainfo.ba ,arhitekta I jedan od autora projekta Selver Učanbarlić.

Zeničko modernističko arhitektonsko naslijeđe do sada je u potpunosti bilo neistraženo.Današnja šetnja je ujedno prilika da se obogati turistička ponuda u Zenici.

U svakom slučaju je da je ovaj projekat jedan od najznačajnijih turističko-arhitektonskih  projekata u Zenici nakon rata .Ono što je jako zanimljivo jeste da je Zenica zaista bunar bez dna što se tiče same modernističke arhitekture.Svakako da je jedan od turističkih brendova ovakva vrsta arhitekture.Ono što je zanimljivo naravno Zenica nije kao što je Sarajevo,Mostar i drugi gradovi  turistički centar ali svakako ima mogučnosti upravo na ovom fonu da razvija turnistički potencijal,kazao je Afan Abazović ,predsjednik organizacije Azimuth.

Posjeta Zenici nastavlja se večeras  otvaranjem izložbe „Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice” u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Izložba ima za cilj istražiti jugoslovensku modernističku arhitekturu kroz fotografije, tekstove, 3d modele i drugu dokumentaciju koja ističe deset modernističkih zgrada i ilustruje ključne aspekte modernističkog naslijeđa Zenice. njegovom očuvanju u budućnosti.

Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.