Nagrade za glumca BNP-a Zlatana Školjića

Višestruko nagrađivani glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Zlatan Školjić dobitnik je dvije nagrade na minulom Zapletfestu u Bnjoj luci. Za ulogu mladića Liama u predstavi Siročad Zlatan je osvojio nagradu za glumca večeri i za najboljeg mladog glumca.

Riječ je o 14. Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet” održanom tokom sedmice pod sloganom “ U krugu porodice” u pozorištu Jazavac u Banjoj Luci. Predstava zeničkog teatra “Siročad” rađena po tekstu Denisa Kelija, u režiji Ivana Plazibata višetruko je nagrađena. Enes Salković osvojio je nagradu za najboljeg glumca festivala, a njegov mlađi kolega dvije nagrade za glumca večeri I za najboljeg mladog glumca. Prema mišljenju kazališnih kritičara radi se o žanru triler predstavi koja propituje da li je porodica precijenjena kategorija, manipulacija koja bi zavarala i najboljeg čovjeka na svijetu i pretvorila ga u čudovište.

Liam I njegova sestra su ostali siročad bez roditelja kao djeca I sestra je uspjela nekako da formira život u normalnom smjeru, a on konstantno ide u popgrešnom smjeru, upao je, naravno I loše društvo. Potom je njoj u kuću donio ogromne probleme koji sun a kraju dovely do toga da se ta porodica kompletno rasturi”, priča nam Zlatan Školjić.

Uz Školjića I Salkovića u predstavi “ Siročad” igra I poznata glumica zeničkog pozorišta Snežana Vidović. Naš sagovornik je inače dobitnik više nagrada za svoj glumački trad: nekoliko ih je osvojio na Festivalu drame matgičnog teatra, jednu u Jajcu, zatim nagradu za lutkarsko izvodjenje, kao I mostarsku Lisku. Predanost kreativnom radu, talenat I skromnost krase ovog mladog Zeničanina.  Trenutno Zlatan radi s brojnim kolegama glumcima I glumicama na ovosezonskoj novoj predstavi BNP-a Treinspoting u režiji Lajle Kaikčije.

Taj process je tek na početku I ne mogu još ništa puno reći, ali ono u šta vjerujem je da će to biti dobra predstava. Opet igram ulogu negativca I narkomana iako su u toj predstavi svi ovisnici I narkoticima I to je zapravo glavni problem kojim se bavimo u predstavi”, dodaje Školjić.

Otkriva nam također da više voli igrati uloge negativaca jer je dugo u životu bio okrućen upravo takvim ljudima.

A.Huskić