U Zenici održana panel-diskusija na temu „Funkcionalnost ili problem – izbor je lak“

U okviru projekta „Kvalitetno pomagalo – funkcionalan život“ Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica organiziralo je panel-diskusiju pod nazivom „Funkcionalnost ili problem – izbor je lak“.

Ortopedska pomagala su najbitniji segment života osoba sa invaliditetom i nastojimo i kao Udruženje, ali i kao Koalicija da zahtijevamo kvalitet tih pomagala, ali i proširenje Odluke o obimu prava za ortopedska i druga pomagala u ZDK. Najbitnije nam je da naše djelovanje prema institucijama za rezultat ima što funkcionalnije pomagalo i shodno tome smanjimo mogućnost posljedica koje ostavlja neadekvatno i nekvalitetno pomagalo. Odlukom također treba da bude obuhvaćena cijela populacija OSI, a ne samo jedna ili dvije kategorije“, kazao nam je Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Kako je zaključeno tokom panel-diskusije „Funkcionalnost ili problem – izbor je lak“ neophodno je da udruženja OSI utječu na donosioce odluka. Projekat je podržan od strane federalnog Ministarstva rada i socijalne politike. (A. H.)