Održana naučna konferencija – „Uloga visokog predstavnika u BiH – pravne i političke refleksije“

Odluke visokog predstavnika u BiH Christian Schmita koje se tiču Zakona o negiranju genocida, državne imovine i Izbornog zakona su neprihvatljiv koncept sa stanovišta evropskog puta kojim ova država ide i zapravo su nas vratile kilometrima unazad.

Njegova parcijalna rješenja jednih od najvažnijih oblasti trenutno u BiH se kose s prinicipom vladavine prava i modernim demokratskim standardima i to je neodrživo kako u pravnom tako i u političkom smislu.

Ovo je jedan od zaključaka naučne konferencije o temi: „Uloga visokog predstavnika u BiH – pravne i političke refleksije“ koja je održana danas na Pravnom fakultetu u Zenici u organizaciji šest pravnih fakulteta. Tri su panel oblasti o kojima su pravni stručnjaci danas diskutirali u Zenici, a koje bi visoki predstavnik Christian Schmidt regulirao, kako kažu na krajnje nedemokratski i pravno nedopustiv način, izmjenama Zakona: državna imovina, izborni i zakon o negiranju genocida. Nemoguće je državnu imovinu tretirati samo kao vojnu i tih ogromnih 46 vojnih kompleksa.

To je ništa u odnosu na svu državnu imovinu koja je utvrđena i presudama Ustavnog suda BiH. To je imovina koja je prema pravnim postupcima nesporna, znamo ko je pravni sljednik te imovine. Bosna i Hercegovina je pravni sljednik imovine bivše Jugoslavije koja je na teritoriju BiH, kao i Republike Bosne i Hercegovine i to ne smije niko dovoditi u pitanje. Parcijalno rješavanje i izjava visokog predstavnika koja je data jučer koja govori o tome da će se riješiti problem u Republici Srpskoj nije prihvatljiva. Dakle mi problem moramo riješiti na nivou države“, smatra Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

I nova rješenja šefa Ureda OHR-a u BiH o Zakonu o negiranju genocida su krajnje opasna i za posljedicu mogu imati razgradnju i dodatnu dezintegraciju Bosne i Hercegovine, smatraju učesnici današnje naučne konferencije u organizaciji šest bh. pravnih fakulteta. Sedžad Dedić predavač na zeničkom Pravu istaknuo je da su nove izmjene izbornog zakona u suprotnosti s mišljenjem Venecijanske komisije, s presudom Evropskog suda za ljudska prava, rezolucijom 1513, kao i odlukama Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda.

U izbornoj noći potez Christian Schmidta je bio, kaže Zalatn Begić šamar građanima kao političkim subjektima. On smatra da već odavno imamo perfidnu ulogu Međunarodne zajednice i sve što važi u demokratskom svijetu kod nas izgleda ne važi. Ovdje su definitvno neophodni novi pravni i politički parametri.

Krajnje je nedemokratski i necivilizirano samoproglašavanje premijera i razgovori o koalicijama dok imamo ovakvo stanje“, istaknuo je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

O reakcijama Ureda OHR-a na mišljenje akademske zajednice o novim rješenjima po pitanju izbornog i zakona o negiranju genocida, te državnoj imovini učesnici današnje konferencije nisu mogli odgovoriti. Sada je očigledno šef Ureda na potezu. (A. Huskić)