Programom “Poslaniče, djelima te slijedimo” zatvorena manifestacija Želja za Resulom

Programom “Poslaniče, djelima te slijedimo” koji je održan u petak, 21. oktobra 2022. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, zatvorena je manifestacija “Želja za Resulom” koju Medžlis Islamske zajednice Zenica u kontinuitetu organizuje već dvadeset godina.

Suorganizatori svečanosti su bili Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu, program je izveo hor Mreže mladih MIZ Zenica a poseban gost svečanosti bio je hafiz Ammar ef. Bašić.

Sala Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala da primi sve posjetioce, najveći broj mladih ali i drugih generacija, koji su došli da uz zvuke ilahija osjete atmosferu blizine ljudskih srca, te s namjerom da se poruke koje je kazivao hfz. Ammar Bašić nastane u njihova srca. Program “Poslaniče djelima te slijedimo”, čiji naziv je inspirisan nepresušnom potrebom za slijeđem prakse Muhameda, a.s., imao je za cilj afirmaciju i promociju pozitivnih vrijednosti kod mladih ljudi kroz duhovnu potporu na putu njihovog moralnog izrastanja.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica je na početku programa poselamio prisutne zahvaljujući im na pažnji i posjeti programima koji su organizirani u okviru manifestacije “Želja za Resulom”, a program je nastavljen izvedbama ilahija te predavanjem hfz. Ammara Bašića.

“Muhamed, a.s., je inspiracija za cijeli život, uzor i pravac koji muslimani slijede. A da bi ga slijedili potrebno je da ga vole i upoznaju. Slijeđenje bez ljubavi i poznavanja je kratkotrajno, jer onaj u čije srce se usadi ljubav prema Muhamedu, a.s., on će biti i njegov istinski sljedbenik” – poručio je hafiz Bašić skrečući pažnju posebno mladim ljudima da je put izgradnje ljubavi prema Muhamedu, a.s., kao osnovnom preduslovu za slijeđenje njegovog sunneta, donošenje salavata na njega a zatim upoznavanje sa njegovih životom i praksom.

Navodeći mnogobrojne primjere iz života Muhameda, a.s., i njegovih odnosa sa ashabima i savremenicima, hafiz Bašić je posebno isticao Allahovu blagodat darovanu Muhamedu, a.s., u odnosu sa ljudima, da blago i s posebnom pažnjom postupa sa svakim i na taj način pridobija njihova srca.

Na kraju, gost svečanosti se posebno obratio mladima sa porukom da se trude da slijede Poslanika, a.s., jer je to jedini put kako bi im Allah spustio svoj blagoslov i mir u njihovim životima, aktivnostima i porodicama.

Svečanost je završena dovom Uzvišenom Allahu, koji je nadamo se, spustio svoju milost na ovaj skup u kojem se ime Njegovo dozivalo a Njegov Miljenik se salavatima spominjao. Članovi Mreže mladih su svim posjetiocima pri izlasku podijelili mevludske bombone.

U ime organizatora svečanosti, posebnu zahvalnost upućujemo horu i članovima Mreže mladih na organizaciji ove prelijepe svečanosti, te Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i Kulturno-umjetničkom društvu “Željezara” Zenica koji su dali svoj doprinos.

mizenica.ba