Održan šahovski turnir u organizaciji Udruženja penzionera Grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje penzionera Grada Zenica bilo je organizator šahovskog turnira, a povodom 25. oktobra – Dana penzionera.

Na turniru su učestvovala 22 igrača, a nakon šest odigranih kola, titula pobjednika pripala je Halidu Bajramoviću. Drugoplasirani je bio Ahmed Karalić, a treće mjesto je zauzeo Latif Hadžić.

„Ove, kao i prethodnih godina mi organizujemo tradicionalni turnir u šahu naših penzionera podjeljenih po podružnicama. Ovdje su naši najbolji šahisti i moram da naglasim da su to stručnjaci u toj igri, međutim, mi ove godine hoćemo malo da ovu njihovu igru i natjecanje dignemo na viši nivo. Ovom prilikom se zahvaljujem Domu penzionera sa stacionarom što su nam ustupili ovo mjesto, obezbijedili smo za igrače kafu i ručak, a za prvo, drugo i treće mjesto prigodne nagrade“, kazao je Mirnas Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenica.

Bez obzira što se radi o turniru u povodu Dana penzionera, nastupilo je dosta jakih šahista.

Ovdje ima velemajstora, ima šahista koji zauzimaju prva mjesta i na bh. i inostranim turnirima, a pored šahovskog turnira mi ove godine povodom Dana penzionera imamo i druge aktivnosti da pomognemo našim penzionerima, da ih obiđemo kako naše najstarije penzionere, tako i one koji se nalaze na liječenju u bolnici i stacionaru Zenica“, kazao je Buljubašić.

Pored samog šaha motiv za organizaciju ovog turnira jeste i druženje penzionera kroz ovaj vid igre.

Mi do 25. oktobra organizujemo razna sijela, organizujemo izlete, ljetovanja, pružamo pomoć našim penzionerima kroz isplatu posmrtnina, subvencija, te podjelu paketa za teško bolesne i nepokretne članove“, zaključio je naš sagovornik.

Organizator je za najbolje pripremio nagrade, a za sve učesnike zajednički ručak. Centralni događaj obilježavanja Dana penzionera biće 25. oktobra kada će se održati i svečana sjednica Skupštine. (N. G.)