Obilježen Dan osoba sa cerebralnom paralizom

FOTO: Zenicainfo.ba

Skromnom svečanošću i panel-diskusijom „Izazovi i perspektive porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Federaciji BiH i ZDK“ obilježen je Dan osoba s cerebralnom paralizom kao i 11 godina uspješnog rada Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH i Udruženja „Dlan“ Zenica.

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se i ove godine s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. Obilježavanjem ovog dana želi se osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Podizanje svijesti je prvi korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom.

U svijetu je registrovano 17 miliona osoba s cerebralnom paralizom. Registar o broju oboljelih u našoj zemlji nema, ali danas imamo predstavnike iz brojnih udruženja širom BiH ovdje i poruka je da samo ujedinjeni možemo nešto zajednički postići. Danas smo u okviru panel-diskusije podijelili iskustva naših korisnika ali i upoznali društvo sa našim problemima i mogućim rješenjima. O našim problemima treba javno govoriti kako bi nas što više čuli oni koji nam mogu pomoći“, kazao je između ostalog Selvedin Dedić, direktor Udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima „Dlan“ Zenica.

Nakon panel-diskusije i svečanosti gosti i prijatelji imali su priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma „Vidljivi i aktivni u zajednici“ koji govori o problemima sa kojima se susreće ova populacija u našem društvu. (B. D.)

FOTO: Zenicainfo.ba