BNP Zenica: Tri predstave za djecu i mlade za kraj sedmice

FOTO: bnp.ba

Za kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, bit će izvedene tri predstave za djecu i mlade, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja i u režiji Miroljuba Mijatovića, bit će izvedena danas, 13. oktobra u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Kako ističe reditelj, „'Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Na osnovu njega, gradili smo predstavu koja će govoriti o kulturi. O potrebi za umjetnošću koja nam sugeriše načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja. O našim precima, o našim korijenima, o životu na selu. U ne tako dalekoj prošlosti na selu je radio veliki broj ljudi. I živio od poljoprivrede. U posljednje vrijeme, ekonomske promjene u društvu dovele su do toga da je briga o poljoprivrednim imanjima, seoskim farmama, spala na jednu ili dvije osobe, najčešće starije, i onemoćale. Mnoge su farme postale izolovana mjesta. A nekada je na njima vrvjelo od života… Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Hasanić i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena i Mensur Begičević.

Sutra, 14. oktobra u 15 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava za mlade „Oslobodite umjetnike“ reditelja Nicka Teunissena. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, koja je o predstavi napisala: „Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, „zaslužiti“ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca „upadaju“ u „zamke demokratije“, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.“ U predstavi igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić. Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević.

Subota u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je rezervisana za  najmlađe posjetitelje, te će tako u 11 sati biti izvedena lutkarska predstava „Psić boje neba“ reditelja Darka Kovačovskog. Prema riječima reditelja Kovačovskog, „'Psić boje neba’ je tekst koji govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“ Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Anđela Ilić. Scenografija i kostimografija predstave je bila povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica