U atriju Medžlisa islamske zajednice Zenica danas otvorena tradicionalna manifestacija „Želja za Resulom“

U atriju Medžlisa islamske zajednice Zenica danas je otvorena višednevna tradicionalna manifestacija „Želja za Resulom“.

Ovogodišnja manifestacija će trajati od 6. do 22. oktobra 2022. godine / od 10. do 26. rebiul-evvela 1444. godine/, a sadržavat će mnogobrojne mevludske programe u džematima, poseban program na kojem će gostovati imami i glavni imam Medžlisa Zavidovići, centralnu mevludsku svečanost u džematu Poljice, kao i poseban program u Bosanskom narodnom pozorištu pod nazivom “Poslaniče, djelima te slijedimo”.

Manifestacija ima za cilj da promoviše vrijednosti iz Poslanikovog života, da istakne poslaničku veličinu Muhameda, a.s., i da nas podsjeti na posebnost čovjeka čije rađanje je bilo uzrokom mnogim događajima, ukazano je iz zeničkog medžlisa.

Glavni imam, Jakub ef. Salkica, najavio je u naredne dvije sedmice brojne programe, istakavši da se manifestacija “Želja za Resulom” organizuje dvadeset godina.

U Atriju Medžlisa otvorena je izložba kaligrafskih radova “Biti ruža” a koja se realizuje u saradnji sa institutom Yunus Emre u Sarajevu.

Koordinator za kulturu instituta Yunus Emre, Samed Pašalić je podsjetio, da u islamskoj tradiciji ruža predstavlja Poslanika a.s. i ruža je uvijek bila inspiracija mnogim umjetnicima.

Na izložbi su predstavljena 23 djela 44 umjetnika koji su radili 3 godine različitim,prije svega  tradicionalnim tehnikama. (Š.B.)