Galijašević najavio formiranje Vlade ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije ZDK danas je održao konferenciju za medije, na kojoj su predstavljeni ostvareni izborni rezultati ove stranke. Kazavši da je SDA stranka lider u političkim procesima po ostvarenim rezutatima u ZDK, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević je najavio da će krenuti i u formiranje vlasti u ovome Kantonu.

U SDA stranci su zadovoljni ostvarenim rezultatima, a Galijašević ističe da su oni bolji  na svim nivoima u odnosu na prethodne Opće izbore, što je pokazatelj, kako je kazao, da ova stranka prema preliminarnim rezultatima ostaje najjača politička stranka u ZDK. Ostvareni rezultat prepisuje dobrom radu Vlade ZDK, što su, kako je istakao birači i prepoznali.

Ovo sve govori da ćemo formirati Vladu. Dakle, mi imamo ubjedljivo najveći broj glasova u ZDK-u. Imamo više glasova nego sljedeće dvije političke partije zajedno pa, možda, i sljedeće tri. Sve govori da ćemo u narednom periodu, onako kako je to i predviđeno zakonom i kako situacija nalaže, da smo već spremni da pođemo u konsultacije za formiranje Vlade ZDK, naglasio je Galijašević.

Galijašević ima informaciju da su obustavljeni procesi brojanja glasova u Zenici, apelirajući da nadležni hitno djeluju kako bi došlo do otklanjanja tih problema, te se krenulo u hitni postupak formiranja Vlade ZDK, za koju kaže da će ponovo biti SDA Vlada.

Vjerovatno će, kazao je Galijašević, imati više od sadašnjih 11 mandata. Najavio je kako će strankama za koje se odluče pozvati u koaliciju uputiti platformu sa 40 tačaka, među kojima su prioritetne rekonstrukcija Kantonalne bolnice Zenica te izgradnja Interventne kardiologije.

Predsjednik Općinskog odbora SDA stranke Nezir Pivić je zabrinut zbog činjenice da jedino GIK Zenica nije unijela oko 70 odsto glasova sa područja grada Zenice, pozvavši CIK da reaguje, kako bi se nastavila implementacija izbornih rezultata u ovome gradu. Najavio je i tužbu na račun, kako je kazao, klevete koju je iznio gradonačelnik Fuad Kasumović, o spornom članu bričkog odbora Mehemedu  Šaćiroviću.

U SDA stranci su sigurni da će formirati Vladu ZDK, prije čega će, kako je istakao Galijašević analizirati i ponašanje partnera u dosadašnjoj vlasti, te pronaći saradnike koji će ih pratiti u njihovim programskim ciljevima i najavljenim procesima u budućem periodu.  (M. H.)