Na današnji dan prije 50 godina Čelik osvojio Srednjeevropski kup

FOTO: NK Čelik (Facebook)

Nogometni klub Čelik prije 50 godina, na današnji dan osvojio Srednjeevropski kup. Povodom toga, oglasili su se na Facebook stranici Nogometnog kluba Čelik. 

“Sve oči sportske javnosti su bile uprte u Zenicu, u srijedu 4. oktobra 1972. Bio je to praznik fudbala u BiH: Čelik protiv Fiorentine u odlučujućem susretu za evropski trofej na stadionu Bilino polje.
Uprkos kiši koja je tokom cijelog dana pada u Zenici, novi stadion je bio pun kao šibica. Na tribinama je bilo 30.000 gledalaca. Loris Ciullini, izvještač s utakmice za list L'Unità, napisao je da je atmosfera na Bilinom polju bila kao na stadionima u Engleskoj i Škotskoj. Na značaj utakmice ukazivao je i podatak da je Austrijanac Ferdinand Marschall, tada najbolji evropski sudija, određen da dijeli pravdu na Bilinom polju.
Zeničani su agresivno počeli utakmicu i već u 2. minuti je Giancarlo De Sisti, ključni igrač gostiju, u duelu s Brdarevićem povrijedio natkoljenicu i morao napustiti teren. Fiorentina je ostala bez ključnog igrača sredine terene, fudbalera koji je povezivao napad i odbranu. Bez kapitena su puleni Nilsa Liedholma držali ravnotežu samo u prvih 20-ak minuta, u periodu u kojem je Mario Perego glavom pogodio stativu gola Momčila Vujačića. Nastavak je prošao u znaku sjajno fizički pripremljenih Zeničana. Alojz Renić se dva puta našao u sjajnim prilikama, ali je njegove udarce zaustavio golman gostiju Franco Superchi.
Pritisak Crno-crvenih bio je sve jači, a gosti su se orijentirali na odbranu, čuvajući “nulu”. Kada se činilo da će utakmica otići u produžetke počela je prava drama. Najprije su navijači Čelika zanijemili u 87. minuti: Sijevnula je kontra gostiju, Sormani je uposlio Clericija, koji je savladao Vujačića. No, linijski sudija je podigao zastavicu zbog ofsajda, pa je Marschall poništio gol. To je izazvalo žučne proteste Italijana, najglasniji je bio nesuđeni strijelac Clerici koji je zaradio crveni karton. Dva minuta kasnije ludnica na Bilinom polju: Korner za Čelik izveo je Goran Peleš, a u kaznenom prostoru najviši bio Mirsad Galijašević i glavom savladao Superchija (1:0).
Tribine su proključale, ostalo je da navijači izdrže još jedan nalet Italijana i proslave najveću pobjedu u klupskoj historiji. Čelik je tako osvojio drugi uzastopni Mitropa kup, nakon što je sezonu ranije slavio u finalu protiv Austrije iz Salzburga. Kapiten Alojz Renić je primio veliki pehar Srednjoevropskog kupa, čija je ogromna replika uskoro postala zaštitni znak Stadiona Bilino polje.
Čelik – Fiorentina 1:0
Zenica, 4. oktobar 1972. Stadion Bilino Polje. Gledalaca 30.000. Vrijeme oblačno i kišovito, teren klizav. Sudija: Ferdinand Marschall (Austrija). Strijelac: 1:0 Galijašević (89).
ČELIK: Vujačić, Peleš, Talić, Galijašević, Hajduk, Midh. Mujkić, Buza, Brdarević, Renić, Gavran, Bajrić. Trener: Mujo Mujkić.
FIORENTINA: Superchi, Galdiolo, Longoni, Scala, Brizi, Orlandini, Perego, Merlo, Clerici, De Sisti (Pellegrini), Sormani. Trener: Nils Liedholm.”