Poraz Zmajeva u Bukureštu

U okviru B3 UEFA Lige nacija Bosna i Hercegovina je poražena od Rumunije u Bukureštu sa 4:1. Utakmica je počela sramotnim napadom domaćih navijača na malobrojnu skupinu navijača Zmajeva, ali se sve brzo smirilo nakon intervencije policije.

Zbog velikog broja izmjena u našoj selekciji (priliku da igraju dobili su uglavnom igrači sa manjom minutažom u reprezentaciji) očekivano, početak je pripao domaćinima. Još se u ranoj fazi utakmice povrijedio Adnan Kovačević i selektor je bio primoran napraviti izmjenu, u igru ušao Saničanin. Vrlo brzo domaćini su zaprijetili preko Mana, ali se rezultat nije promijenio. Uzvratila je naša selekcija. Nakon ubačaja Gojaka pokušao je glavom Saničanin, ali nije bio precizan. Terensku nadmoć domaćini su materijalizovali u 38. minuti. Bancu je uputio loptu u kazneni prostor, ona prošla između naših stopera do Mana koji pogađa za 1:0. Iako je sudija pokazao da je Man bio u nedozvoljenoj poziciji, nakon provjere var tehnologijom, gol je priznat. Do kraja prvog poluvremena domaćini su imali još jednu idealnu priliku. U 45. minuti Sorescu se provukao iza naše zadnje linije primio jednu dubinsku loptu i sa nekoliko metara iz idealne pozicije šutirao je pored gola, tako da je prvo poluvrijeme završeno minimalnom prednošću domaćina. Na otvaranju drugog dijela utakmice pokušao je Duljević, ali je lopta otišla preko gola. U 59. minuti još jedna prilika za našu selekciju. Duljević je uputio pas prema Prevljaku u kazneni prostor, ovaj lijepo primio loptu, šutirao iz okreta, ali dobro brani goluman Rumunije. U nastavku akcije, nakon ubačaja iz kornera glavom je pokušao Saničanin, ali lopta još jednom odlazi pored gola.

U 74. minuti Rumunija je postigla i drugi gol koji je bio identičan onom prvom. S lijeve strane loptu je ubacio Bancu, Puškaš pobjegao iza leđa našoj odbrani i pospremio loptu u mrežu Vasilja.

Samo tri minute kasnije gol za našu reprezentaciju. Dedić je ubacio sa desne strane, pronašao Džeko u kazenom prostoru koji glavom u svom stilu postiže gol za 2:1. Ipak, dvije minute kasnije ponovo gol za domaće. Ratiu je povukao loptu uz desnu aut liniju, zatim uposlio na lijevoj strani Bancu koji ulazi u kazeni prostor šutira, Vasilj kratko odbija loptu do Ratiua koji sa dva metra ubacuje loptu u praznu mrežu za 3:1. Osam minuta kasnije još jedan šok za naš tim. Stanciu prolazi po lijevoj strani upošljava Puškaša koji još jednom matira Vasilja za 4:1 što je bio konačan rezultat utakmice. I pored poraza BiH je već ranije osigurala plasman u A diviziju UEFA Lige nacija. (N. G.)