Ništa od najavljenog povećanja penzija

Mada je Zastupnički dom Parlamenta FBiH još u junu donio zaključak o povećanju najnižih avgustovskih penzija za najmanje 5 posto i time obavezao Vladu FBiH, do najavljenog povećanja do danas nije došlo.

“Odluka o povećanju minimalne penzije prebacivala se kao ping pong loptica od permijera Vlade Federacije BiH, koji je od resornog ministra tražio analizu zakonitosti zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a ovaj je to opet vratio premijeru. Rezultat je izostanak najavljenog povećanja minimalnih penzija, a nažalost oni su to morali uraditi, jer su izvršno tijelo Paralemnta FBiH”, ističe Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

“Redovno i vanredno usklađivanje penzija za ovu godinu je završeno, bila je nezvanična informacija nama upućena, kao i da u ovoj godini ne možemo očekivati više nikakvo povećanje penzija, osim možda neku jednokratnu pomoć”, kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

O ovome se rasparvljalo i na jučerašnjoj proširenoj Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH održanoj u Fojnici.

“Mi smo juče izričito zatražili da se poštuju odluke zakonodavnog tijela, a to je Odluka Parlamenta F BiH  i mnogo je prijedloga bilo da ponovno organizujemo proteste, kao što smo to i prije tri godine uradili, ali odluku o tome, nakon razmatranja, može donijeti  Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH, koji bi se trebao uskoro sastati”, navodi Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK. (V.J.)