FBiH: Najavljen štrajk upozorenja zaposlenih u rudnicima

FOTO: Zenicainfo.ba

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH donio je Odluku o organizovanju i održavanju Štrajka upozorenja za ponedjeljak, 26. septembra.

Kako se navodi u Odluci štrajk upozorenja se organizuje u znak hitnog ispunjenja jednog zahtjeva od strane Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika za oblast rudarstva, najkasnije do 30. septembra 2022. godine, a koji bi se primjenjivao od 1. januara 2023. godine.

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika federalnog rudarskog sindikata, kroz novi Kolektivni ugovor bi se trebalo postići novo povećanje plata za zaposlene u rudnicima.

U vrijeme održavanja Štrajka upozorenja će se obavljati svi poslovi koji su regulisani Zakonom o rudarstvu u Federaciji BiH. U obrazloženju Odluke o štrajku upozorenja se navodi, kako je Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH 15. augusta 2022. godine socijalnim parterima uputio inicijativu za vođenje pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. (Š.B.)