Novi projekat “Kreativaca”: Živa biblioteka sa Selvedinom Avdićem

„Živa biblioteka sa Selvedinom Avdićem“, novi je pilot projekat zeničkog Udruženja „Kreativci“, kojeg u saradnji sa kakanjskim Udruženjem „Alternative“ realizuju tokom ovog i narednog mjeseca, a uz finansijsku podršku Omladinske banke i resornog Ministarstva ZDK.

Ovom prilikom za 20 ljubitelja knjige, biće organizovane dvije „Žive biblioteke“ u Centru za mlade u Zenici, a iste će biti održane i u Kreativnom i inovativnom centru u Kaknju.

“U sklopu „Žive biblioteke“ njeni učesnici imaće mogućnost da vode dijalog i diskusiju sa zeničkim književnikom Selvedinom Avdićem o njegovim knjigama „Moja fabrika“ i  „ Sedam strahova“  u Zenici, a o ovoj posljednjoj će se, uz knjigu „Autobusne bilješke“, razgovarati i u Kaknju”, pojašnjava Senad Muslić, predsjednik Skupštine zeničkog Udruženja „Kreativci“.

Uz poziv svima, koji žele da učestvuju u ovim razgovorima u sklopu „Žive biblioteke sa Selvedinom Avdićem“ organizatori su, kako navode, trenutno u fazi podjele pomenutih knjiga, a nakon što ih učesnici pročitaju, počeće realizacija i pomenutih dijaloških radionica u Zenici i Kaknju.

“Ovakvi događaji podstiču otvoren i iskren razgovor među sagovornicima, doprinose samostalnom, nezavnisnom, kritičkom i samokritičkom razmišljanju čitalaca, a osim toga cilj nam je u zeničkom Centru za mlade afirmisati mlade književnike, ali i mlade osobe više uputiti na knjigu i pisanu riječ, u vremenu kada su najviše usmjereni ka elektornskim medijima, kako bi ojačali čitalačku publiku i kulturu čitanja, te ovu ili sličnu aktivnost u ovom Centru planiramo nastaviti i sa drugim književnicima, kako bi ona postala naša tradicija”, ističe Senad Muslić, predsjednik Skupštine zeničkog Udruženja „Kreativci“. (V.J.)