Isplata prvih porodiljskih naknada od 1.000 KM u Zenici od decembra

Stečeni su uslovi za isplatu porodiljnih naknada u iznosu od 1.000 KM na području ZDK, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom ZDK. Primjena ovog Zakona je počela prvi dan tekućeg mjeseca, a porodiljne naknade će biti isplaćene svim zaposlenim i nezaposlenim porodiljama.

Prema podacima JU Centar za socijalni rad Zenica, pravo na ovu naknadu mjesečno u Zenici ostvaruje oko 400 porodilja, a prve isplate porodiljnih naknada u iznosu od 1.000 KM porodilje sa područja grada Zenice mogle bi očekivati tek početkom decembra

“Mi smo dužni u roku od 45 dana da uradimo izmjene postojećih rješenja po službenoj dužnosti. Prioritet nam je da izradimo rješenje za majke- porodilje koje su ostvarile to parvo i prije donošenja izmjena ovoga Zakona. Samo protekle sedmice smo dobili 380 zahtjeva nezaposlenih porodilja, tako da imamo faktički 800 zahtjeva koje bismo trebali revidirati ”, kazao je Muamer Mehić, direktor JU Centar za socijalni rad Zenica.

Prema riječima našeg sagovornika trenutno im najveću smetnju za izradu Rješenja predstavlja čekanje rješenja o kretanju podnosilaca zahtjeva u proteklih šest mjeseci na području ZDK, koje bi im trebalo dostaviti MUP ovoga kantona.

“Mi trebovanja, odnosno potraživanje sredstava od Ministarstva radimo do 5. u narednom mjesecu za prethodni mjesec. To bi značilo da sva ona rješenja koja mi riješimo do 5.oktobra, da bi isplata bila u decembru. Tako da bi prva isplata porodiljskih naknada od 1.000 KM trebala biti u decembru”, pojašnjava Mehić.

Porodiljama koje su se porodile prije donošenja Izmjena Zakona, bit će priznato pravo na porodiljske naknade po starom Zakonu, dok na puni iznos od 1.000 KM ostvaruju porodilje koje su se porodile od 1. septembra ove godiine do navršenih godinu dana djeteta.

Podsjetimo, Skupština ZDK je krajem prošlog mjeseca usvojila Rebalans budžeta za 2022. godinu kojim su osigurana potrebna sredstva od 11 miliona KM za isplatu porodiljnih naknada. Premijer ZDK Mirnes Bašić tvrdi da će sredstva za ovu namjenu biti osigurana za, najmanje, naredne tri godine. (M.H.)