Podjela paketa pomoći za socijalno-ugrožene osobe uskoro i u Zenici

Počela je podjela paketa pomoći u vrijednosti od 500 KM za socijalno- ugrožene osobe u FBiH. Pomoć je predviđena Uredbom Vlade FBiH za pomoć stanovništvu, donesena početkom jula ove godine, a usljed inflatorne krize u našoj državi.

Kada je u pitanju grad Zenica, iščekuje se prva isporuka namirnica predviđenih za podjelu. Iz zeničkog Centra za socijalni rad ističu da će svi korisnici koji ostvaruju pravo na ovaj vid pomoći biti blagovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu podjele pomoći, putem službene stranice ove ustanove.

Jednokratnu pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica, u vrijednosti od 500 KM u Zenici ostvaruju 525 domaćinstava, korisnika stalne novčane pomoći i 67 korisnika jednokratne novčane pomoći. Korisnici će dobiti brašno, ulje, šećer, so, konzerve i deterdžent.

JU Centar za socijalni rad Zenica postupala je po instrukcijama Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku. Naloženo nam je da dostavimo spiskove lica koja su ostvarila pravo na stalnu novčanu pomoć sa šestim mjesecom ove godine, kao i jednokratnu novčanu pomoć. Ono o čemu smo vodili računa je da se korisnici ne poklapaju, odnosno da ne ostvaruju pravo po ova dva osnova”, kazao je Muamer Mehić, direktor JU Centar za socijalni rad Zenica.

Muamer Mehić

Prema riječima našeg sagovornika, spremni su za prihvatanje prvih isporuka namirnica najavljenu za narednu sedmicu. A paketi će se razlikovati s obzirom na broj članova domaćinstva socijalno-ugroženih osoba.

Za podjelu paketa zadužen je Crveni križ grada Zenice, dok je Federalna direkcija za robne rezerve bila dužna osigurati namirnice. Paketi će biti podijeljeni u zgradi zeničke streljane u Lukovom Polju, a za nepokretne osobe osigurane namirnice će biti dostavljeni na kućnu adresu. (M. H.)