Litvanija srušila Zmajevima san o plasmanu u osminu finala Eurobasketa

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Litvanije u odlučujućoj utakmici za plasman u osminu finala Eurobasketa.

Litvanci su slavili sa 87:70 i tako srušili snove o odlasku Zmajeva u Berlin i prolazu među 16 najboljih reprezentacija na Starom kontinentu. Naš današnji rival osvojio je četvrto mjesto u našoj grupi i u osmini finala igrat će protiv Španije.

Bez obzira na činjenicu da nećemo takmičenje nastaviti u Berlinu, možemo biti ponosno na naše momke, koji su skinuli skalp Sloveniji, aktuelnom prvaku Evropu. Slavili smo i protiv Mađarske, ali je u odlučujućim utakmicama (jučer protiv Francuske i danas sa Litvanijom) umor učinio svoje.

Litvanci su bolje otvorili utakmicu i u četvrtoj minuti imali su osjetniju prednost (13:7). Posebno je bio raspoložen Marius Grigonis koji je u osmoj minuti već ubacio 14 poena, a za tri poena je šutirao četiri od četiri.

Uvidio je to i selektor Adis Bećiragić, koji je na parket poslao Adina Vrabca, koji je uspio zaustaviti Grigonisa. Na ulazu u posljednju minutu Edin Atić je trojkom smanjio na 25:26, da bi Jusuf Nurkić sa zvukom sirene pogodio šut za tri poena i izjednačenje – 28:28.

Na otvaranju druge četvrtine igralo se koš za koš, ali su Litvanci na ulazu u šesti minut otišli na plus šest (42:36), pa je Bećiragić bio primiran zvati minutu odmora.

U naredne tri minute Litvanci prave seriju 11:3 i odlaze na dvocifrenu prdnost (53:39). Veliku seriju prekinuo je Kamenjaš zakucavanjem na početku posljednje minute prvog poluvremena, a na odmor smo otišli sa 14 poena zaostatka (42:56).

Loše smo ušli i u treću četvrtinu, a nakon nepune tri minute igre Litnavci su otišli na plus 20 (42:62).

Na dvije minute prije kraja treće četvrtine zaigrali smo agresivnije u odbrani, rastrčali smo se po cijelom parketu, a to je rezultirali mini serijom 12:1, pa smo stigli na “samo” 11 poena zaostatka (59:70). Ipak, Litvanci su ubrzo stabilizovali redove, pa su u četvrti period ušli sa 16 poena prednosti (59:75).

Nisu su naši reprezentativci predavali ni nakon “debelog” minusa, u posljednjih pet minuta četvrte četvrtine mogli smo i na jednocifreni zaostatak, ali jednostavno nije nas išlo. Litvanci su uspjeli sačuvati prednost i na kraju su zasluženi slavili i izborili prolaz u osminu finala.

Faktor.ba