Trka za ozdravljenje: Podizanje svijesti o karcinomu dojke

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje Život, koje okuplja žene oboljele od karcinoma dojke, danas je ispred RK Bosna organiziralo akciju, tokom koje su se građani Zenice mogli registrirati za najveći društveno-odgovorni događaj u BiH- „Trku/šetnju za ozdravljenje-Race for the Cure“. Cilj akcije je podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Kako ističu u Udruženju, na ovaj način pridružit će se udruženjima pacijentica koje će širom BiH organizovati ovu aktivnost. Uplatom simbolične registracije od 10 KM,  građani pomažu da se podiže svijest o karcinomu dojke, te učestvuju u trci/šetnji za ozdravljenje, koja će biti održana 25. septembra u Sarajevu, a u organizaciji Think pink-zajedno smo jedno.

„Cilj nam je da podignemo svijest u zdravoj populaciji stanovništva, da žene i muškarci preventivno prepoznaju problem i da na vrijeme odu ljekaru“, kazala je Aida Karić, predsjednica Skupštine Udruženja.

Nakon dvije pandemijske godine, u Udruženju očekuju da će se 10.000 građana odazvati ovome događaju. Kompletan iznos od registracije usmjerava se na mamografske preglede u ruralnim područjima BiH, kao i na paketiće za svaku novooperisanu ženu.

Inače, oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih umre.

Zuhra Skeledžija, prije 21 godinu pobijedila je ovu opaku bolest, savjetuje svim ženama na prevenciju i redovne preglede kod ljekara, iako ona nije imala tu mogućnost.

“Danas je medicina stigla do tog stepena, ko se na vrijeme javi doktoru, ima šansu da živi. Mladima bih preporučila, jer su se starosne granice spustile, niko nije zaštićen od bolesti, da jednom godišnje rade ultrazvuk, mamografiju, samopregled. Kada sam se razboljela, šok,  nevjerica. Pomislih- umrijet ću!  Ali, ja sam dočekala današnji dan, moja unuka  danas slavi 26. rođendan”, ohrabruje sve oboljele Skeledžija.

Zuhra Skeledžija

Trka šetnja za ozdravljenje najveći je sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja.

Registracija za utrku traje do 25. septembra, a iz Udruženja Život pozivaju sve građane da ovom utrkom pomognu našim oboljelim ženama u najvažnijoj bitci, bitci za život. (M. H.)