ZENICA: Obilježena 833. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana

Nizom prigodnih programa, Forum građana Zenice obilježava 833. godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana. U okviru tih aktivnosti danas je održan i kulturno-historijski program u parku Kulina bana u Zenici.

Današnji važan historijski datum za državu Bosnu i Hercegovinu 29. august kada je 1189. godine bosanski ban Kulin potpisao Povelju, tradicionalno su obilježili u Forumu građana Zenica, koji ove godine obilježavaju i 30 godina svog postojanja i rada. U parku Kulina bana pored stadiona Bilino polje organizirali su kulturno-historijski program. Intoniranjem himne, emitiranjem tonskog zapisa Povelje Kulina bana, koja je napisana na bosančici prije 833 godine, prisutnima se obratio i potpredsjednik Foruma građana Zenice Mirsad Mujkić, a sa kratkim historijskim osvrtom, na srednjovjekovnu Bosnu i vladavinu Kulina bana, obratio se i prof.dr. Dževad Drino.

Povelja Kulina bana predstavlja raritetan dokument bh povijesti iz više razloga: prvo, to je najstariji državni dokument koji govori o državi BiH. Drugo, taj dokument je u kategoriji najstarijih dokumenata Južnih Slavena, uopšte. On je drugi dokument po starosti. S tog aspekta je značajan, ne samo za BiH i regiju, nego i za kompletan etno-lingvistički korpus Južnih Slavena“.

U muzičko-poetskom programu su učestvovali mališani JU Predškolski odgoj i obrazovanje, glumica BNP-a Sabina Kulenović i mladi bariton iz Zenice Ahmed Juhić. (E. S.)