Košarkaši BiH se vratili u igru za Svjetsko prvenstvo, evo šta im treba za plasman

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se sinoćnom pobjedom nad Francuskom vratila u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Adisa Bećiragića su sinoć u Skenderiji pobijedili Francusku nakon dva produžetka rezultatom 96:90 i vratili šanse da se iduće godine takmiče na smotri najboljih svjetskih selekcija u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Naša selekcija četiri kola prije kraja ima skor od četiri pobjede i četiri poraza, dok trećeplasirana Crna Gora ima pet pobjeda i tri poraza.

S obzirom na to da su vodeća Litvanija (7-1) i drugoplasirana Francuska (6-2) već jednom nogom zakoračile na Mundobasket, jasno je da će naša selekcija voditi bitku s Crnom Gorom, Mađarskom (4-4) i Češkom (3-5) za treće mjesto, ujedno i posljednje koje vodi na Svjetsko prvenstvo.

Računica za naše momke je jasna – pobjedom u svim susretima, uz trijumf veći od 18 razlike nad Crnom Gorom sto posto vodi našu selekciju na Mundobasket nevezano za rezultate ostalih duela.

Ipak, male su šanse da se taj scenarij desi, a s obzirom da je zaista mnogo kombinacija teško je predvidjeti rasplet grupe.

Najrealniji scenarij za plasman dalje je pobjeda nad Crnom Gorom, te dvije nad Mađarskom uz trijumfe ekipa koje igraju s Crnom Gorom (Litvanija 1, Češka 2 meča).

U suštini, Češka ima minimalne šanse za plasman i njihove utakmice nama nisu pretjerano bitne. Naravno, u scenariju gdje Česi dobijaju sve do kraja, nama je potrebno da pobijedimo također Crnogorce, te Mađare dva puta. U suštini, Mađare izbacujemo iz konkurencije ako ih pobijedimo dva puta.

Naša selekcija može otići na SP i u sučaju samo dvije pobjede – nad Crnom Gorom većom od 18 razlike, te nad Mađarskom,. No, tada bi naši momci ovisili od rezultata ostalih duela.

Preostale utakmice:

Treće kolo druge grupne faze (11. novembar):

BiH – Mađarska

Češka – Crna Gora

Klix.ba