Privredna kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu u prvom tromjesečju ove godine

Kada su privredna kretanja u pitanju, Zeničko-dobojski kanton prednjači u Federaciji BiH u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, u pokrivenošću uvoza izvozom i vanjskotrgovinskoj razmjeni u prvom tromjesečju ove godine, periodu za koji su obradili i analizirali podatke u Privrednoj komori. Prema njihovim podacima zabilježen je i rast prosječne mjesečne isplaćene plaće kao i povećanje broja zaposlenih osoba u kantonu.

Ukupna industrijska proizvodnja u ZDK povećana je za 7,2 posto u prvom tromjesečju ove u odnosu na isti period prošle godine. Na nivou Federacije BiH to povećenje je bilo 4,4%“, kaže Indira Buza, direktorica Sektora za infromatiku, statistiku i javne dokumente Privredne komore ZDK.

Vanjskotrgovinska razmjena i njen obim je ostvaren sa milijardu 156 miliona i 346 hiljada maraka i od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene na izvoz se odnosilo 563 miliona i 966 hiljada dok je Zeničko-dobojski kanton uvezao 592 miliona i 379 hiljada maraka“.

Stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 95,2% za prva tri mjeseca što je manje za isti period prošle godine i smanjena je za 17,6%. Prema podacima Privredne komore ZDK pokrivenost uvoza izvozom u BiH iznosila je oko 68 posto, a učešće kantona u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 19 posto u ukupnom izvozu Federacije, dok je na nivou države Zeničko-dobojski kanton učešće u izvozu imao oko 13 posto. I u oblasti zapošljavanja podaci su manje sumorni nego ranijih godina.

Prema evidencijama Porezne uprave FBiH Kantonalni ured Zenica početkom januara broj zaposlenih u kantonu je bio 81.471, a krajem marta taj broj se povećao na 82.027 ukupno zaposlenih. Prema evidencijama Službe za zapošljavanje ZDK krajem marta u kantonu je zabilježen broj nezaposlenih od 51.572 lica, što je u odnosu na isti mjesec 2021. godine manje za 6,6,% odnosno 3.600 osoba koje traže posao“, dodaje Buza.

U toku mjeseca marta zabilježen je rast prosječne mjesečne isplaćene neto plaće za 4,7 % u odnosu na februar. Prosječna isplaćena neto plaća u kantonu iznosila u martu 953 marke, što je za 143 marke manje od prosječne plaće u Federaciji. Iznos od 1,2 milijarde KM ostvaren je u vanjskotrgovinskoj razmjeni u istom periodu i povećana je za 27% ili za oko 250 miliona maraka. Izvoz je povećan za 77,6 miliona odnosno za 16% posto u odnosu na isti period godinu ranije. (A. H.)