Proizvodi zeničke Eko Etne i na policama švicarskih trgovina

Edina Konjić

Zeničanka Edina Konjić već 15 godina mukotrpno radi na uzgoju i proizvodnji ljekovitog i začinskog bilja, voća i povrća. Kvalitet njenih domaćih proizvoda nastalih iz organskog uzgoja prepoznat je širom BiH, gdje su našli mjesto na policama vodećih trgovačkih lanaca, a odnedavno i nekih evropskih zemalja.

Tražeći lijek u prirodi za oboljelog člana porodice, tada nezaposlena Edina, dolazi na ideju za pokretanje vlastitog biznisa danas predočenog u mali obrt Eko Etna. Umijeće proizvodnje čaja, s pažljivim odabirom biljaka na najvišim vrhovima Vlašića, ono je na čemu je obrt započeo svoje temelje.

U proizvodnom procesu se vodi računa o svim fazama prerade, kao i ambalaži u koju se pakuju. S ponosom ističe da su vlasnici organskog certifikata te da su nosioci zlatne medalje za proizvodnju čaja od stevije. Prepoznalo je to i inostrano tržište, pa se na policama švicarskih trgovinskih lanaca odnedavno mogu kupiti proizvodi nastali u biljnoj radionici ove vrijedne Zeničanke.

„Kupci su prepoznali naše proizvode. Dolaze nam i kući, a šaljemo i putem pošte“, kaže Edina.

Nastao iz sjemena koje brižno čuvaju, ove godine Edina je uzgojila i gigantski paradajz koji teži nevjerovatnih kilogram i 854 grama.

“Ove godine smo osvarili vlastiti rekord uzgojivši paradajz težak skoro 2 kilograma. Isti taj paradajz radimo u rasadu u proljeće, kao i sateviju i slatki pelin”, naglašava Edina.

Također, uzgajaju autohtone sorte voća, pored kojih u svojim voćnjacima imaju i smokvu, limun, mušmulu i aroniju, iz kojih nastaju domaći dzemovi i sokovi.

“Pravimo jedan kvalitetan sok od bobićastog voća bez šećera koji se pokazao odličnim za popravljanje krvne slike i imuniteta”, kaže naša sagovornica, poručivši da bavljenje poljoprivredom donosi mnoge benefite.

“Osjećate se zdravo kada ste u bašti, hranite se zdravo i na kraju lijepo se može i zaraditi ”, ističe Konjić, koja nas svojim primjerom uči da samo ljubav utkana u mnogo truda, a nekada i odricanja, mogu da nas dovedu na konačan cilj. (M. H.)