Škola stripa u Muzeju grada Zenice

Strip ili deveta umjetnost izuzetnu popularnost uživa u svijetu umjetnosti. Postoje svjetski poznati umjetnici koji se bave stripom, a iz zeničkog Muzeja rađaju se novi koji pridonose razvoju devete umjetnosti.

U Muzeju grada Zenice u toku ljeta upriličene su dvije izložbe, a u pripremi je nekoliko velikih projekata. Škola stripa jedna je od najposjećenijih aktivnosti u okviru ljetnog programa u Muzeju.

Ljeto u Muzeju je uglavnom mirno. Pošto Zenica nije turistički grad, glavna zgrada Muzeja grada Zenice i ne ugošćuje puno posjetilaca, osim u junu kada su aktuelne ekskurzije. Za one koji su posjetili Muzej, organizirali smo svega dvije izložbe tokom ljeta, izložba „Kulin Ban – Tajna slanih izvora“ Ismeta Erdića Erde i izložbu Nejre Turčinović karikature Zeničana koji su njoj dragi ili koji su imali uticaja na pozitivan način na njen život“ kazao je između ostalog Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice i dodao da „između ostalih aktivnosti škola stripa potrajala je tokom cijelog ljeta, ostale aktivnosti ne“.

Adnadin Jašarević

Adi Džidić jedan je polaznika Škole stripa i kako navodi ova umjetnost mu pruža slobodu gdje može kreirati svoj imaginarni svijet.

Mene je najviše privuklo da napravim novi svijet, kompletno drugačiji od našeg, on mi daje elemente slobode, možeš biti šta hoćeš. Nema granice, jedina granica ti je tvoj izmišljeni lik u glavi“, rekao je u razgovoru za Zenicainfo.ba Adi Džidić, umjetnik.

Adi Džidić

Mladi umjetnik ističe kako se namjerava u budućnosti baviti i profesionalno ovom umjetnošću, a nadamo se da će svoje namjere i ostvariti. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba