Rad Službe hitne medicinske pomoći Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba hitne medicinske pomoći Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica dostupna je građanima 24 sata dnevno i imaju dva tima koja djeluju na području grada, a zbog povećanog broja pacijenata sa simptomima korona virusa time je povećan i rad kovid ambulante.

Iz Službe hitne medicinske pomoći Zenica navode da u toku jednog radnog dana znaju primiti i preko 100 poziva, ali što ne znači da svaki i životno ugrožavajući.

Hitna ne izlazi svaki poziv, utvrđuje se hitnost terena, a onda dispečer šalje odgovarajuću ekipu na teren. Često nam se dešavaju pozivi kao što su temperatura, bolovi u leđima koji pored svojih neugodnosti zaista nisu hitna stanja na koje uglavnom Hitna pomoć ne izlazi“, kazao je Enes Babić, doktor medicine u Hitnoj pomoći Zenica.

Enes Babić

Iz Službe hitne medicinske pomoći apeluju na građane da za poteškoće koje ne zahtijevaju hitnu medicinsku obradu, da se obrate svojim porodičnim ambulantama.

Ono što bih još želio da naglasim, dosta vremena u Hitnoj pacijenti koji ovdje dolaze radi nehitnih slučajeva. Tako da, ja bih apelirao na građane da ukoliko dolaze radi stvari kao što su temperatura ili neko bolovi u leđima da to odrade u svojim ambulantama. Ambulante rade do 20 sati, ukoliko ne radi vaša ambulanta u vašem naselju ima uvijek neka zamjenska ambulanta za vaše mjesto koja radi do 20 sati“, dodao je doktor Babić.

Posljednjih dana dolazi do povećanja broja zaraženih korona virusom i samim time povećan je i priliv pacijenata u kovid ambulantu.

Također ono što se ponovo pojavljuje to je nažalost povećanje slučajeva zaraženih korona virusom. Kako se bliži jesen, osjetno je povećanje i opet se aktivirala kovid služba. Tako bih apelirao na građane koji su bili u kontaktu, koji sumnjaju na kovid da se prvo testiraju sami kod kuće, a onda se mogu javiti u ambulante svoje kako bi se naručili na PCR testiranje u kovid centru“, pojasnio je u razgovoru za Zenicainfo.ba Enes Babić, doktor medicine u Hitnoj pomoći Zenica.

Odgovornim ponašanjem prema sebi i svome zdravlju, ali i drugima pomažemo i radu Hitne medicinske pomoći Zenica. (A. S.)