Zbog suše koja je pogodila našu zemlju, poljoprivreda je na koljenima

FOTO: akta.ba

Iako se suočavamo sa inflacionim posljedicama i refleksijom na cijene osnovnih životnih namirnica, ovih dana crne slutnje se ostvaruju i u poljoprivrednom sektoru. Naime, zbog suše koja je pogodila našu zemlju, poljoprivreda je na koljenima, a vapaji poljoprivrednika sve jači.

Mnoga udruženja poljoprivrednika ovih dana zahtijevaju od nadležnih proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše. Kako ističu, do sada je šteta na prinosima veća od 50 odsto, te sve više strahuju od jesenje sjetve.

Do 80 odsto je kukuruz stradao, silažni kukutuz isto tako, dosta se to osjeti i na voću i povrću. Kulture koje će značiti stočarima život zimus su stradale, tako da je upitan opstanak stočnog fonda zimus. Mi smo tražili proglašavanje stanja elementarne nepogode, kako bi ljudi mogli naplatiti štetu“, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako ističe naš sagovornik, nisu zadovoljni dosadašnjim odnosom naše države prema poljoprivrednicima, smatrajući ga ignorantskim.

To pokazuju kroz enorman uvoz, nebrigu. Lično mislim da neće ništa uraditi, konkretno ministar Staša Košarac, ali ćemo se obraćati entitetskim vladama i postoje naznake da će biti pomoći za jesenju sjetvu“, naglašava Bićo.

Tvrdeći da poljoprivrednici ne mogu utjecati na formiranje cijena životnih namirnica, Bićo se pribojava, a vodeći se ranijim iskustvima, da bi zbog loše godine u poljoprivredi i loše proizvodnje, moglo doći do lančanih poskupljenja.

A dok cijene svakodnevno divljaju, građani sve teže sklapaju kraj s krajem i strahuju kako preživjeti. Osjetan je blagi pad cijena goriva, ali životne namirnice za mnoge naše sagovornike su preskupe.

Ramiza Cogo kaže da je teško živjeti sa minimalnom penzijom. „Sada sam bila u zlatari, prodajem, imala zlata, muž radio u Libiji. Mi ćemo stari, koji kupujemo lijekove, polahko umirati“, kaže Cogo, naglasivši da se brine za svoju egzistenciju.

Do protesta kako tvrde poljoprivrednici za sada neće doći, a zahtjev za proglašavanjem stanja elementarne nepogode zbog suše upućen je u petak, 12. augusta, što je rezultiralo zajedničkim sastankom bh. udruženja poljoprivrednika iz svih dijelova BiH. Pred nama je neizvjestan period – hoće li se i na koji način odraziti teško stanje u poljoprivredi i na cijene ionako skupih životnih namirnica, koje bilježe rekorde. (M. H.)