Udruženje Zenica taxi: Poslovanje u vrijeme velikih poskupljenja

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje Zenica taxi trenutno ima 162 taksi prijevoznika na 17 gradskih stajališta.

Svakodnevno dolazi do novih poskupljenja goriva, životnih namirnica i ostalih potrepština. Cijene goriva i dalje su visoke, a sa njima dolazi i do poskupljenja cijena prijevoza. Iz Udruženja Zenica taxi navode da startna cijena košta 2,50 KM.

Mi smo poskupjeli start na 2,50 KM, kilometar je 1,50 KM s tim da je druga tarifa skuplja 1,95 KM radi cijena goriva. Najviše radi cijena goriva i radi toga što je sve kompletno zahvatila inflacija i poskupljenja sva ova“, navodi Fikret Halač, predsjednik UO Udruženja Zenica taxi.

Ljeto i turistička sezona su na vrhuncu, a iz ovog udruženja su zadovoljni ovogodišnjom sezonom u odnosu na prethodne dvije godine.

Pa koriste se dosta više, ovih par mjeseci, ali eto i tome dolazi kraj. Sad će septembar, nigdje nikog, mi ostajemo sami. To nekad nas izvuče, kriza je bila velika, znate i sami svugdje, tako da dobro dođe i to što su došli oni u tom smislu“, dodaje Fikret Halač.

A kada je riječ o neregistrovanim takstitima, naš sagovornik navodi da dobro rade i pružaju svoje usluge građanima.

Taksi na crno dobro radi, oni bolje rade od nas, nisu opterećeni izdacima nikakvim ima ih i sad u Zenici koliko hoćete. Nije to riješeno ništa, pogotovo kombi prijevoz i ova gore linija Zenica-Janjići i gore dalje prema Brodi, tu voze normalno. Mislim da tu trebali bi se više angažovati inspekcijska služba, rade oni, ali da se ti problemi detektuju, nisu baš to uradili“, pojasnio je predsjednik UO Udruženja Zenica taxi.

Iz Udruženja Zenica taxi navode kako su prije godinu dana dobili novčanu pomoć od gradonačelnika Zenice, ali da su od viših nivoa vlasti pomalo zaboravljeni te se nadaju da će se u budućnosti to promijeniti. (A. S.)