U BiH propada više od milion vakcina, a ni pola stanovništva nije vakcinisano

Pandemija koronavirusa se ne smiruje. Raste broj zaraženih, što ponovno znači i nove mjere. Nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama i cijepljenje, u koje građani više nemaju povjerenja.

Porast broja zaraženih koronavirusom uzrokovao je nove mjere u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, redukcija posjeta, te postavljanje punktova za vakcinaciju u svim opštinama. O rigoroznijim mjera, još uvijek se ne razmišlja.

Da smo u valu pokazuju rezultati bolničkog liječenja. Imamo 124 osobe na bolničkom liječenju, 8 čak na respiratoru, a ono što je najgore je da u proteklom tjednu smo imali 21 smrtni slučaj. Korona je tu, situacija sa koronom je i dalje ozbiljna. U ovakvim situacijama, ni BiH ni Evropa neće još uvijek posezati za bilo kojim mjerama“, kazao je Goran Čekez, pomoćnik ministra zdravstva BiH.

Uprkos povećanom broju zaraženih, blaže kliničke slike pacijenata ne zahtijevaju hospitalizaciju. Zbog čega, trenutno nema ni prevelikog pritiska na zdravstveni sistem.

Ukoliko ova situacija sa kliničkom slikom ostane ovakva kao i do sada, onda nećemo sigurno ni približno imati kao što smo imali u prvom valu. Kod davanja prognoza treba biti oprezan, jer svaki novi soj se brže širi i blaži je. Međutim, ne može se nikad isključiti da se u tom ruletu, da ne dođe i da se ne razvije soj koji se sporije širi, ali koji je ubitačniji. Odnosno koji izaziva teže simptome“, kazao je Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

Teži simptomi bi se izbjegli vakcinacijom, ali na nivou cijele države vakcinisano je tek 40%, jer su mišljenja građana o učinkovitosti vakcina podijeljena.

Upravo se ta četvrta doza preporučuje osobama starijim od 60 godina. Ponovni porast broja zaraženih, podstakao je veću vakcinaciju. Barem u Kantonu Sarajevu.

Rapidan je bio pad zainteresiranosti za vakcinu od februara, marta. Mi smo zadovoljni, mi smo u prošlom mjesecu imali preko 1.200 vakcinisanih. Mislim da smo mi u Kantonu Sarajevo vakcinisali više od 60% naših građana“, kazao je Ademir Spahić, koordinator JZU Kantona Sarajevo.

Dok u Bosni i Hercegovini propada milion i 300 hiljada vakcina, ni polovina stanovništva nije vakcinisana. Broj zaraženih raste i postalo je izvjesno da je počeo novi val koronavirusa. Jedino ohrabruje činjenica da omikron soj izaziva blagu kliničku sliku.

Akta.ba