Pravilnik je izmijenjen, poslodavci će radnicima moći isplatiti jednokratnu pomoć bez ikakvog poreza

Na zahtjev Udruženja poslodavaca FBiH, Federalno ministarstvo finansija donijelo je odluku kojom se na jednokratnu pomoć radnicima neće obračunavati porezi i doprinosi.

Iz Federalnog ministarstva finansija saopćili su da je donijet Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se izuzima plaćanje poreza na dohodak jednokratne pomoći.

Podsjetimo, riječ je o jednokratnoj pomoći radnicima u visini od 1.080 KM koju je Vlada FBiH donijela na sjednicdi održanoj 7. jula.

Radi se o pomoći iz Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080,00 KM najkasnije do 31. decembra. Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa“, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva finansija.

Pored toga, ministarstvo navodi da se ovim Pravilnikom propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra.

Klix.ba