Na Politehničkom fakultetu u Zenici održana prezentacija studentskih projekata

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici, danas je održana prezentacija studentskih projekata sa Odsjeka softversko inženjerstvo. Prezentacija predstavlja ujedno i potvrdu da su uspješno usvojili stečena zvanja tokom studija. Uz podršku nastavnika i saradnika, studenti su kreirali softverska rješenja koja bi uskoro mogla postati komercijalni proizvodi.

Kako bi se kod studenata afirmisala kreativnost, timski rad, liderstvo i istraživački rad, tokom dvogodišnjeg rada u okviru više nastavnih jedinica studenti su realizovali praktična softversko-hardverska rješenja.

Ovo je ujedno potvrda nas nastavnika i studenata da su uspjeli u realizaciji i afirmaciji znanja koja su usvojili tokom studija. Ovo je potvrda da je uspio transfer znanja sa nastavnika na studenta. Ovi studentski radovi su već imali promociju na međunarodnim konferencijama i simpozijumima u Tuzli, zatim simpozijumu koji organizuje Bosansko-američka akademija nauka i umjetnosti kao i na međunarodnoj konferenciji u Berlinu. Zadovoljan sam što treću godinu organizujemo predstavljanje  studentskih radova”, izjavio je doc.dr. Mujo Hodžić, profesor Politehničkog fakulteta u Zenici.

Svi studentski radovi biće besplatno ustupljeni na korištenje zainteresovanim institucijama.

Sama ideja projekta je došla od toga da studenti nekih drugih odsjeka veoma teško pronalaze praksu mjesto gdje će usavršiti svoje vještine i znanje. Iz tog razloga smo se odlučili da uradimo nešto gdje bi smo spojili sve branše industrije, fakultete i poslodavce u jednu platformu koja bi služila studentima za pronalaženje mjesta za usavršavanje vještina”, kazao je Emir Baručija, student završne godine Politehničkog fakulteta u Zenici i  jedan od kreatora platforme Praksa.ba.

Današnja prezentacija studentskih radova predstavlja još jedan dokaz da je pokretanje studijskog programa softversko inženjerstvo bila prekretnica u digitalnoj transformaciji Zenice. Svih 30 softver inženjera koji su do sada diplomirali već su zaposleni u IT firmama u Zenici, Sarajevu i drugim gradovima.

Pored prezentacije studentskih projekata mi danas potpisujemo sporazum sa novom IT firmom koja se otvara u Zenici i u kojoj su zaposleni upravo naši diplomanti, studenti koji su završili softversko inženjerstvo. Interes za ovaj studentski program je veliki. Mi smo ove godine raspisali konkurs za 80 mjesta. Bilo je prijavljeno 110, a njih 73 je položilo prijemni. Ovo što naši studenti rade je temelj za promjenu ekonomske slike Zenice”, naglasio je dr. Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta u Zenici.

Uz prezentaciju studentskih projekata potpisan je sporazum o saradnji, te predstavljene informacije o novom studentskom takmičenju-hackathon “Reconnect”. To takmičenje će Politehnički fakultet u saradnji s kompanijom Blandus d.o.o. Zenica organizovati u oktobru ove godine. Uz podršku rektora i osnivača, od naredne akademske godine Politehnički fakultet će dobiti nove prostorije za administraciju, zaposlit će novo administrativno i akademsko osoblje, a u toku su i aktivnosti izrade projekta za novu zgradu fakulteta koji trenutno ima najveći broj studenata na Univerzitetu u Zenici. (M. P.)

FOTO: Zenicainfo.ba