Bajramski koncert “Evo mome srcu radosti”

FOTO: mizzenica.ba

Bajramski koncert pod nazivom “Evo mome srcu radosti” održan je u Atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici a učešće na koncertu su uzeli hor imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica i hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

U ime domaćina, prisutnoj publici se obratio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica koji je čestitao dane Kurban-bajrama te podsjetio na to da su naši ovogodišnji kurban-bajramski osjećaji između radosti i tuge koju osjećamo zbog obilježavanja 27. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici. Zahvalio se prisutnima što smo zajedno tu da oživljavamo kulturu sjećanja i da pamtimo kako se nikada i nikome ne bi ponovila Srebrenica.

Pomno biranim ilahijama i kasidama koje su značenjem i tekstom poslali poruku bajramske atmosfere ali i na prigodan način podsjetili na strašne zločine nad Bošnjacima, članovi horova i solisti su ovo večer učinili posebno emotivnim i posebnim. Osjećajno donesenim recitalima o domovini Bosni i Hercegovini, te o stradanju Bošnjaka u Srebrenici i diljem Bosne i Hercegovine, večerašnji koncert su upotpunili i naratori Amina Arifović, Emina Šehić i Sabina Kulenović, a početak koncerta obilježila je izvedba dijela Srebreničkog inferna Amine Bajramović.

Organizatori koncerta su Medžlis Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih Medžlisa Zenica.

mizzenica.ba