Udruženje poljoprivrednika FBiH: Zaštiti poljoprivrednu proizvodnju

FOTO: Zenicainfo.ba

Zbog velikog i stalnog skoka cijena goriva, Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH upozorava i poziva sve nivoe vlasti da reaguju na vrijeme i zaštite poljoprivrednu proizvodnju.

Gorivo je neophodno za mašine u poljoprivrednoj proizvednji i dok se bliži žetva, pa ni jesenja sjetva nije daleko, gorivo je svakog dana sve skuplje i poljoprivrednici ne mogu sami obezbijediti sva potrebna sredstva“, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Za proljetnu sjetvu dijelilo se gorivo po 50 litara po hektaru, ali cijene goriva od tada i dalje konstantno rastu i zato apleujemo na sve nivoe vlasti, ako imaju namjeru pomoći poljoprivrednim proizvođačima da to učine što prije i da za jesenju sjetvu obezbijede ili gorivo, sjemena ili đubrivo jer to su inputi, koji su najskuplji u poljoprivredi i svaki dan postaju skuplji i skuplji, a ovom podrškom vlast bi omogućila da se zasije što više površina  obradivog zemljišta“, pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, navodeći da su uz javne apele uputili vlastima i potrebne dopise.

Krizu u proizvodnji sami proizvođači ne mogu prevazići, te je neophodna pomoć svih nivoa vlasti da bi se proizvelo što više hrane, koja je sad preskupa i iz uvoza, poručuju poljoprivrednici, naglašavajući da će i toplotni talas i velike vrućine uveliko umanjiti prinose mnogih poljoprivrednih kultura, što je već sada evidentno.

U vrijeme suše spašavaju jedino sistemi za navodnjavanje, ko ih ima, ali pomoć poljoprivrednicima se može pružiti nakon perioda suše ili druge vremenske nepogode, davanjem određenog obeštećenja od bilo kojeg nivoa vlasti, mada to u našoj zemlji vrlo kilavo ide, pa ko nastrada teško išta naplati“, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, navodeći da je evidentno da će ove godine stradati kukuruz, voće i nešto povrća, dok je na sreću pšenica zasad dobro prošla kao i ostale žitne kulture.

Međutim, ako u skorije vrijeme ne bude padavina u svim ostalim poljoprivrednim kulturama biće katastrofa, tvrde u Udruženju poljoprivrednika Federacije BiH. (V. J.)