Gradonačelnik Fuad Kasumović: Građani Nemilskog sliva danas mogu da slave

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine “Autocesta na Koridoru Vc” za period od 20 godina!

Tim povodom, oglasio se gradonačelnik Fuad Kasumović. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.
Dragi prijatelji, poštovani sugrađani, ovim činom sretno je završila naša petogodišnja borba da se ispravi nepravda koju je prema stanovnicima Nemilskog sliva svojim nemarom i neznanjem loših kadrova provodila SDA prema građanima Nemile, a nažalost svjedoci smo svakodnevno da pogubnu politiku vode i na teritoriji cijele BiH!
Poštovani sugrađani, posebno Vi iz Nemilskog sliva, Gradska uprava Zenica, sa mnom na čelu, uz svesrdnu podršku prozenički orijentisanih gradskih vijećnika, uspjela je u skoro pa namogučoj misiji, da vrati područje Nemile u žižu interesovanja kada je u pitanju koridor Vc. Isključenje sa koridora Vc koje će se graditi u Nemili uvjeren sam da će imati ogorman značaj za razvoj Nemile, Orahovice, Bistričaka, Vukotića, Smajića, Jastrepca i Šerića.
Od dolaska na mjesto gradonačelnika, a Grad sam preuzeo 11. novembra 2016. godine, Gradska uprava i resorne službe uputile su desetine dopisa prema Javnom preduzeću Autoceste FBiH i resornim federalnim ministarstvima. Održali smo veliki broj zvaničnih, pa i nezvaničnih sastanaka sa ljudima koji su mogli i pomogli su da se ispravi nepravda prema blizu 20.000 ljudi ovog dijela Zenice!
Ovaj sretni trenutak iskoristit ću i da posljednji put demantiram juče iznesene laži SDA Zenica po pitanju nemilskog priključenja, odnosno isključenja sa koridora Vc. Podsjećam građane, da je Delegacija EU uputila dva pisma u kojima je elaborirano sedam opcija za trasu autoputa sa pripremljenom prezentacijom za javnu raspravu koja nikada nije održana, iako je EU insistirala na tome. U prilogu Vam prezentiram i pismo Delegacije EU od 04.10.2016. godine koje se kao i neka prethodna dokumentacija kako je sam priznao, kandidat SDA za gradonačelnika Zenice iz 2016. godine Naidin Ahmetspahić „pomiješalo” sa drugom poštom. Osim njega u po svemu sudeći neuspješnoj komunikaciji sa EU kako se može vidjeti učestvovali su i tadašnji visoki funkcioner SDA Zenica Ekrem Ćosić i predstavnik mjesne zajednice Nijaz Lužić. Pismo su dobili 04.oktobra, a ja sam prvi radni dan u Gradskoj upravi imao 11.novembra 2016. godine! Da ne ostanem dužan, kome drugom nego SDA, ova Gradska uprava je za stanovnike naselja sjeverno od Zenice (Ričice, Gladovići, Vranduk, Nemila, Hece…) iz “prijateljskog okruženja” sa JP ACFBiH za građane Zenice “izvukla” mnogo više nego što je vaša kriminalna hobotnica “očopala” od JP ACFBiH i svojih sugrađana na južnim prilazima našoj lijepoj Zenici! Pametnom dosta!
I na kraju, želim se na podršci i kooperativnosti zahvaliti svima koji su dali doprinos da stanovnici Nemilskog sliva iz ovog lavirinta u kojeg su ih nebrigom i nesposobnošću dovele bivša vlast i SDA, ako Bog da vrlo brzo izađu na koridor Vc.
Savremena trasa auto ceste značit će novi zamah za razvoj naselja Nemilskog sliva koja su godinama bila zapostavljena, sa lošom putnom i drugom infrastrukturom.
Vaš gradonačelnik Fuad Kasumović