Prezentovani značajni rezultati arheoloških istraživanja praistorijskih nalazišta u okolini Zenice

Na današnjoj pres konferenciji u zeničkom Muzeju prezentovani su značajni rezultati arheoloških istraživanja praistorijskih nalazišta Gradina na Kopilu, te nekoliko lokaliteta u Gradišću kod Zenice.

Riječ je o zajedničkom projektu  Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije nauke iz Beča i Muzeja grada Zenice i istraživanjima provedenim od 2018. godine, sa pauzom tokom 2020. godine zbog pandemije.

“Istraživanjima na pomenutim lokalitetima iz perioda brončanog i željeznog doba na prostoru zeničkog bazena dobili smo, senzacionalne rezultate, te otkrili prvo groblje na području Srednje Bosne sa 45 grobova, starosti između 2.500 i 3.000 godina i to su zapravo najstariji nađeni skeletni ostaci na pomenutom području”, ističe doktor Mario Gavranović, zamjenik direktora Austrijskog arheološkog instituta, naglašavajući da su po prvi put našli skeletne ostatke i grobne konstrukcije od kamena iz tog perioda, što se nakon 130 godina istraživanja u BiH dosad nije desilo.

U grobovima je nađen i određen broj predmeta, koji su pokopani uz tada sahranjivane osobe, kao što su nakit, oružje i keramičko posuđe, koje će uveliko nadopuniti saznanja o životu u davnim periodima praistorije.

“Ovo su bila prva arheološka istraživanja u proteklih 40 godina na području Zenice, a rezultati su iznimno značajni za proučavanje i rasvjetljavanje te daleke prošlosti ovih krajeva, jer imamo nešto što dosad na ovim područjima nije otkriveno, dok je zenički Muzej dobio jednu impresivnu kolekciju predmeta, nađenih u otkrivenim grobovima, koja će ovdje biti trajno izložena”, naglašava doktor arheoloških nauka Edin Bujak, član istraživačkog tima.

Ono što slijedi u sklopu projekta arheoloških istraživanja na lokalitetima zeničkog bazena je evaluacija i analiza iskopanog materijala. Projekat je najvećim dijelom finansirao Austrijski arheološki institut Austrijske akademije nauke u Beču uz pomoć Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. (V.J.)