Obilježena godišnjica stradanja civila u naselju Crkvice

Delegacija grada Zenica, predstavnici boračkih udruženja Zenice i političkih partija, kao i stanari i rodbina odali su danas počast ubijenim civilima u ulici Derviša Imamovića u zeničkom naselju Crkvice.

Na današnji dan prije 29 godina, 22.juna 1993. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja živote je izgubilo devet Zeničana, ispred zgrade u Crkvicama. Najmlađa žrtva imala je 10, a najstarija 72 godine.

Tog tragičnog 22. juna, prije 29 godina, smrtno su stradali Anela Pivić-Hašimić, Muhamed Šukalić, Tomo Radenović, Sead Delić, Zdravko Kos, Dževad Delić, Munib Kajtaz, Safet Altunbabić i Hamdo Nuspahić.

„Danas 29 godina poslije nalegodavci ovog stravičnog zločina nisu procesuirani. Prije 29 godina na ovom mjestu u popodnevnim satima granata ispaljena sa položaja HVO-a ubila je devet civila. Najmlađi je imao 10 godina a najstarija osoba imala je 72 godine. Do danas odgovorni nisu procesuirani. Mi ćemo i narednih godina nastojati da odamo počast nastradalim civilima našeg grada“, izjavio je Vernes Menzilović, predsjednik  komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja grada Zenica.

I ovom prilikom je ukazano da za ovaj zločin još niko nije procesuiran niti je odgovarao pred licem pravde. Predstvanici mjesne zajednice Crkvice i grada Zenica najavili su inicijativu za izgradnju novog spomen obilježja za devet nastradalih zeničana. (M.P.)