Gdje je nestalo 265.882 litra goriva u FBiH? Ministarstvo nema podatke

FOTO: Faktor.ba

Dok cijene goriva u BiH, a svakako i na području Federacije skaču iz dana u dan, nadležna vlast u našoj državi, za razliku od susjedstva, ne čini nit jedan korak da divljanje cijena energenata spriječi. Ali zato u ovoj oblasti ima propusta i mahinacija napretek.

Utvrdili su to i federalni revizori u svom najnovijem izvještaju o radu Federalnog ministarstva trgovine za 2021. Naime, ovo ministarstvo je isključivo nadležno za praćenje i kontrolu naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim postajama u FBiH. I ne samo to, nadležno je za poduzimanju konkretnih koraka.

No, kako su utvrdili revizori, iskazano je odstupanje stanja količine goriva na kraju izvještajnog perioda od 265.882 litara, a ono je posljedica nedostavljanja podataka iz perioda prestanka rada elektronskih mjernih sistema tokom 2021. godine na server kontrolnog organa?! Dakle, u protekloj godini jednostavno je „nestala“ evidencija od navedenih 265.882 litra goriva i to jer je „zakazala elektronika“. Odgovornost za ovako nešto još niko nije preuzeo.

Kako su naveli revizori, prema prezentiranim podacima, iz AMN izvještaja nabavljena količina goriva u 2021. godini iznosila je 785.247.618 litara, dok je istočena količina goriva 787.905.943 litara. Zalihe na početku godine iznosile su 32.533.089 litara, a na kraju godine 30.140.646 litara.

Dok podatke o raspoloživim količinama u rezervoarima na početku i na kraju perioda, kako navode revizori, Ministarstvo posjeduje samo za pojedinačne benzinske stanice, ali ne i za cijelu FBiH?!

Prema prezentiranim podacima, Ministarstvo je tokom 2021. godine uputilo 67 zahtjeva Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i 704 zahtjeva kantonalnim upravama za inspekcijske poslove za provođenje inspekcijskog nadzora nad benzinskim stanicama zbog nedostavljanja AMN i XML izvještaja, a dobilo je samo 33 povratne informacije (zapisnika) od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Fokus.ba