Udruženje “Mreža roditelja” pruža podršku mladima i roditeljima

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje „Mreža roditelja“ je prvo osnovano udruženje roditelja u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu koje trenutno broji oko 25 aktivnih članova.

Od neformalne grupe do Udruženja od 2018. godine rade na brojnim projektima, a cilj je jačanje roditeljskih vještina kroz pružanje podrške i pomoći mladima i roditeljima u sferama koje se tiču roditeljstva, osnaživanja pojedinca, porodice i društva, te rad na prevenciji vršnjačkog nasilja kroz smanjenje lošeg utjecaja okoline na djecu i mlade. Do sada su realizovali šest projekata, a u pripremi je i novi.

Osim projektnih aktivnosti, naši članovi se redovno usavršavaju usvajanjem novih znanja i razvijanjem svojih vještina u cilju jačanja kapaciteta grupe. Udruženje ima šest certificiranih trenera za izvođenje različitih radionica, obučen projektni i administrativni tim kao i tim za medijsku promociju. Svi članovi su prošli višemjesečne edukacije kojim su stekli znanja i usavršili se, a sve to uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije“, kaže Almira Sarvan, predsjednica Udruženja „Mreža roditelja“.

Jedna od osnovnih aktivnosti Udruženja su radionice pod nazivom „Jačanje roditeljskih vještina“ koje realizuju tri trenera. Do sada je realizovano devet ciklusa radionica, a dodatno je edukovano više od stotinu roditelja različitih starosnih dobi. Sve aktivnosti, kao i samu registraciju Udruženja finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi Međunarodna organizacija za migracije kroz projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“. (B. D.)