Tuka i Pezer najavljuju rezultate sezone na sutrašnjem mitingu u Zenici

Na sportskom poligonu Kamberovića polje sutra će se održati 13. Međunarodni atletski miting “Zenica 2022”, kojeg tradicionalno organizuje Atletski klub Zenica.

Tokom mitinga seniori će se takmičiti u osam, a seniorke u sedam disciplina, dok će se van oficijelnog programa mitinga održati trke na 200 metara za juniore, te 300 metara za djevojčice rođene 2010. godine i mlađe.

“Iako smo zbog covida održavali miting u jesen, odlučili smo da ovaj održimo u standardnom terminu, s tim da je pomjeren za sedam dana kako bi naš Amel Tuka moga nastupiti pred svojom publikom. Što se mitinga tiče sve je spremno. U sportu su obično problem pare, ali naš miting ima toliki ugled tako da mi već imamo finansijsku konstrukciju zaokreženu”, kazao je Suad Kaknjo, predsjednik organizacionog odbora.
Za razliku od svih prethodnih mitinga, Hamza Alić po prvi put ima drugačiju ulogu, ulogu organizatora.
“Mogu slobodno da kažem da imam istu tremu, onu pozitivnu kako će sve proteći tokom mitinga. Pošto je ovo početak te moje druge uloge mogu kazati da nije ni malo lagano. Ljubitelji sporta sutra će imati priliku da vide zanimljive rezultate”, kazao je Hamza Alić, koji od nedavno obnaša funkciju predsjednika Atletskog kluba Zenica.
Čovjek bez koga se miting ne može ni zamisliti, Aziz Kevelj kaže da je sve spremno i da miting može već sad početi.
“Imamo veliki problem kako iskupiti kvantitet i kvalitet, jer zbog covida imamo situaciju da u jednom danu imamo po pet ili šest mitinga, ali naš miting ima tradiciju tako da će i ovaj biti na nivou”, kazao je Kevelj.
“Moram reći da je čast i zahvaljujem se na tome da je predstavnik Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata dio ove priče. Atletski stadion je spreman i želim sreću svim učesnicima mitinga”, kazao je Nedim Talić, direktor javnog preduzeća.
Nakon nastupa na trci Dijamantske lige Amel Tuka je našao vremena da nastupi sutra na svom mitingu u Zenici.
“Moram iskazati veliko zadovoljstvo i reći što smo uspjeli uklopiti kalendar da dođem na ovaj naš tradicionalni miting. Ja ću sutra dati sve od sebe i pokušat ću istrčati što bolji rezultat sutra. Jako sam sretan što nastavljamo ovu tradiciju i pred svih problema”, kazao je naš najbolji atletičar Amel Tuka.
Za naše najbolje atletičare nastup na mitingu u Zenici je puno više od sporta.
“Jako veliki pritisak je jer svi vaši bliži dođu da vas gledaju i to dodatno stvara pozitivan pritisak. Uvijek je posebno bacati u svom gradu, pred svojom publikom, pred svojim najmilijima i nadam se da ću baciti rezultat sezone, špic forme očekujem na Evropskom prvenstvu u Minhenu”, kazao je naš najbolji bacač kugle Mesud Pezer.
U osam muških i sedam ženskih disciplina sutra će nastupiti 158 atletičarki i atletičara. Miting počinje u 16 sati. (N.G.)