„Sigurna hrana danas, za zdravo sutra“ tema je obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane

„Sigurna hrana danas, za zdravo sutra“, tema je obilježavanja ovogodišnjeg 07. juna, Svjetskog dana sigurnosti hrane, koji je proglašen na današnji dan, u  skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, dok ovogodišnja tema ukazuje na trenutnu, ali i dugoročnu korist i značaj proizvodnje i konzumacije sigurne hrane za ljude, za našu planet, pa i ekonomiju.

Poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane, te poboljšanje zdravlja ljudi, ključni su ciljevi obilježavanja ovog dana.

Sigurna hrana jedan je od najvažnijih faktora dobrog zdravlja, upozorovaju iz Svjetske zdravstvene organizacije. Prema njihovim procjenama godišnje svaki deseti stanovnik Zemlje oboli od bolesti, čiji je uzrok ili put prenosa hrana, jer ona može izazvati trovanja, različite nezarazne, zarazne, kao i mentalne bolesti, a nesigurna hrana utiče i na ostale zdravstvene probleme, poput poremećaja rasta i razvoja, nedostatka mikronutrijenata i slično.

Iako su za sigurnost hrane, shodno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju sa hranom, nadležne institucije i potrošači takođe imaju veoma značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana, koju namjeravamo konzumirati, bude sigurna. Sigurnost hrane je zajednički posao, poručuju iz Agencija za sigurnost hrane BiH. (V.J.)