Drljević: Virus majmunskih boginja postoji već 20-tak godina i nije dosad stvarao velike probleme

„Pojava oboljenja majmunskih boginja, zabilježena u posljednje vrijeme na prostoru Evrope, mislim da je povezana sa određenim bliskim kontaktom u nekim subkulturama i u principu to su uvijek uvezeni slučajevi iz centralne ili zapadne Afrike, a bolest se lako prepoznaje i zaustavlja, jer ovo oboljenje postaje zarazno tek kada izađe osip po tijelu, koji je lako prepoznatljiv, pa se lanac daljeg širenja  može brzo prekinuti“, ističe primarijus doktor Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice Sarajevo.

Majmunske boginje su rijetka virusna zarazna bolest karakteristična za afričke zemlje, a virus postoji već 20-tak godina i nije dosad stvarao velike probleme, jer mada je sličan virusu velikih boginja, sporije se prenosi, bolest se blaže manifestuje, a i smrtnost je niža u odnosu na velike boginje, pojašnjava infektolog Drljević.

Majmunske boginje najčešće se prenose sa životinja na ljude, sporije među ljudima i to dirktnim kontaktom, a simptomi oboljenja su : povišena tjelesna temperatura, glavobolja, zimica, isrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip, sličan kao kod vodenih kozica.

Pravog lijeka mi zapravo nemamo, kao i za većinu infektivnih oboljenja, ali vakcina protiv velikih boginja dosta je djelotvorna u zaštiti od majmunskih boginja“, navodi primarijus doktor Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice Sarajevo. (V.J.)