Poskupljenja u BiH – šta su to predstavnici vlasti uradili za građane?

Vrtoglava poskupljenja posljednjih mjeseci, a godina izborna. Nova kriza očekuje se već na zimu, zbog rasta cijena grijanja. Ima li vlast u BiH odgovor na nova poskupljenja?

Zasad su ti odgovori uglavnom izostali, pomoć se umjesto za subvenciju grijanja daje za električne automobile. A, sve glasniji su apeli za direktnu pomoć ugroženih kategorija stanovništva.

Kupovina voća i povrća na komad, kupovina na rate odjeće i obuće, dizanje kredita za obrazovanje i ranije je bila svakodnevnica bh. građana. Poremećaji na svjetskom tržištu i rast cijena osnovnih životnih namirnica i energenata doslovno prijete glađu bh. stanovništvu. Struka zato nadležnima predlaže direktnu finansijsku podršku, rasteretiti privredu kroz fiskalnu politiku i otvoriti granice čime bi se obarala cijena proizvoda

“Sada vrijedi otvarati granice i podržati ukidanje određenih carinskih i bescarinskih barijera. To su vrlo efektivne i konkretne mjere koje u kratkom roku donose podršku na način da kapacitira, ali kroz inovacije, socijalne inovacije onih najugroženijih i da se stvore objektivni proizvod i jeftnija usluga”, kazao je Admir Čavalić, ekonomista.

Na nekoliko adresa uputili smo i zvanične dopise – šta su to predstavnici vlasti uradili za građane? Izdvajanja tvrde, svi su imali. Posljednji potez dolazi od Vlade Federacije koja lopticu odgovornosti prebacuje prema Vijeću ministara tražeći zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta čija cijena vrtoglavo raste. Već ranije Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata nije dobio potrebnu saglasnost Vijeća ministara. U vladi sarajevskog kantona pokušavaju otvoriti javno preduzeće – peletaru uz mogućnost subvencioniranja određenih kategorija

“Imamo naravno tu kompleksnu administrativno, ali nećemo se na nju vaditi, dobro smo istražili tržište. Želimo da zaista vjerujemo i da radimo do kraja ove budžetske godine, kako bi naši građani imali priliku da već u ovoj grijnoj sezoni osjete korist te peletare, cijena”, kazao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

U Kantonu Sarajevo posebno su zahvalni poljoprivrednici, ali i u cijeloj Federaciji. Isplata je, tvrdi prvi čovjek udruženja poljoprivrednika na zadovoljavajućem nivou, ali ipak nedovoljno da se bude konkurentno na tržištu

“Vidite koliko je već sad skupo ovo iz uvoza što dolazi od zemalja koje izdvajaju pola budžeta za poljoprivrednu, skupa im je proizvodnja, a kamoli naša. Naši su poljoprivrednici zadovoljni sa minimalnom zaradom, samo da nisu u minusu”, kazao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Dva puta od početka godina Vlada RS je uvodila mjere namijenjene olakšanju životnog standarda. U odgovoru za N1 ističu, povećanje plata i penzija i izdvajanje za boračke kategorije i osobama u stanju socijalne potrebe.

“Smanjenjem poreza je upućeno 50 miliona KM prema svim radnicima u Republici Srpskoj u realnom sektoru s ciljem povećanja plata, a poslodavci su oslobođeni plaćanja 80 miliona KM prema Fondu zdravstvenog osiguranja. Rebalansom su povećane subvencije privredi, te je planiran iznos za 40 miliona veći od planiranog budžeta za 2022. godinu. Od pomenutog iznosa samo 23 miliona KM se odnosi na povećanje subvencija poreza i doprinosa u svrhu povećanja plata”, kazali su iz Vlade RS.

Izdvajali su i Kantoni u Federaciji. Iz Zeničko-dobojskog kantona za N1 ističu izdavanja za porodiljska odsustva, pomoć boračkoj populaciji, više od 14 miliona izdvojeno je za programe zapošljavanja i samozapošljavanja, egzintencionalna nakada, stambeno zbrinjavanje, stipendije i drugi programi s ciljem poboljšanja položaja ove populacije, dodatna sredstva planiraju i u junu mjesecu za podršku stanovništvu sa ciljem ublažavanja posljedica rasta cijena na tržištu.

Slična izdvajanja bila su u proteklom periodu i u Tuzlanskom kantonu, gdje u narednom periodu planiraju jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Osigurana su i sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole, a najavljuje se i povećanje plata uposlenicima u oblasti obrazovanja.

Izvor: akta.ba