Dan bijelih traka obilježen i u Zenici

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježen je danas i u Zenici.

Pravni fakultet već tradicionalno organizuje obilježavanje Dana bijelih traka mimohodom studenata i polaganjem cvijeća na spomen obilježju Kameni spavač.

“Veliki je značaj sjećanja na sve ubijene u svim krajevima BiH. Zenica kao srce naše države ima obavezu i dužnost da se sjeća svih ubijenih, da potencira i da akcentira ona mjesta koja nažalost, nisu u mogućnosti slobodno obilježavati svoja ubijanja. Poruka mladima je da moraju prevenirati ovakve događaje i da je zaista istorija učiteljica života i da nikada ne smiju zaboraviti ono na čemu je BiH izgrađena”, kazala je Ajša Luković, asistentica Pravnog fakulteta u Zenici.

Današnjem mimohodu prisustvovalo je nekoliko desetina studenata i građana Zenice koji su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast prijedorskim žrtvama.

“Ono što me danas posebno čudi su Hrvatske političke i nepolitičke strukture koje ignorišu današnji dan. To je mjesto gdje je stradao veliki broj Hrvata, njih oko 300. Mi smo danas  uputili poziv cjelokupnoj zeničkoj javnosti da se priključe mimohodu i da tako prevaziđu sve svoje interne političke i nestranačke nesuglasice, ali nažalost, oni danas nisu tu”, kazao je profesor doktor Ajdin Huseinspahić. (B.D.)