Na današnjoj sjednici: VSTV imenovao dvoje novih državnih tužioca

FOTO: Web

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom sjednice, koja se održava 31. maja 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su Tarik Crnkić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Sanja Ljuboje Romić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Imenovani na nivou Federacije Bosne i Hercegovine su Maida Berberović, na poziciju sudije Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, Senad Kaltak, na poziciju sudije Općinskog suda u Jajcu,  Danijel Jovanović, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, Adis Poljić, na poziciju sudije Općinskog suda u Živinicama, Adis Mehić, na poziciju sudije Općinskog suda u Travniku, Boris Cvitanović, na poziciju sudije Općinskog suda u Travniku, Senada Uzunić, na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli i Vedran Milašinović, na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Minja Mirvić, na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, Sandra Budiša, na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banja Luci i Milica Stanković, na poziciju sudije Osnovnog suda u Trebinju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. jula 2022. godine.

Izvor: avaz.ba