Kolika je penzija u Federaciji, a kolika u RS za 15 godina radnog staža

Penzioner koji je radio 15 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine uvelike je u povoljnijoj situaciji od svog kolege koji je radio isti broj godina u nekoj od institucija ili nekom poduzeću u Republici Srpskoj

Iako biti penzioner u Bosni i Hercegovini, barem kada su u pitanju mjesečna primanja, nije nimalo popularno, dio te populacije finansijski je u znatno boljoj poziciji od drugih, a pri tome ne mislimo na one koji primaju najviše iznose penzija, piše Večernji list BiH.

Naime, penzioner koji je radio 15 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine te tako ostvario pravo na najnižu penziju u ovom entitetu uvelike je u povoljnijoj situaciji od svog kolege koji je radio isti broj godina u nekoj od institucija ili nekom poduzeću u Republici Srpskoj.

Razlike i iznosi

Prema nedavno objavljenim podacima, najniža penzija od 1. maja ove godine (početak primjene povećanja od 10 posto) u Republici Srpskoj iznosi 242,55 konvertibilnih maraka.

Riječ je o penziji ostvarenoj na osnovi 15 godina radnog staža. Od 1. aprila ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine sve penzije, izuzev onih najviših, uvećane su za 7,3 posto, čime je najniža penzija u ovom bh. entitetu narasla na 410,08 konvertibilnih maraka.

Riječ je također o penziji koja se ostvaruje na osnovi 15 godina radnog staža. Iz toga je vidljivo kako za isto vrijeme provedeno na radnom mjestu penzioner koji je korisnik Federalnog zavoda MIO mjesečno dobiva 167,53 konvertibilne marke više od penzionera koji je korisnik Zavoda za penziono osiguranje RS-a.

Prema ranije objavljenim podacima, najnižu penziju u RS-u koristi oko šezdeset hiljada penzionera, a u Federaciji BiH oko 215.000 penzionera.

Kako bi ostvario približno istu visinu najniže penzije iz Federacije BiH, penzioner u Republici Srpskoj, prema nedavno objavljenim podacima, treba imati 30 godina penzionog staža i više, a manje od 40 godina.

Naime, za te je uslove u Republici Srpskoj propisana najniža penzija u visini od 388,15 konvertibilnih maraka.

Za 40 godina penzionog staža i više u ovom bh. entitetu penzioneri primaju najnižu penziju u visini od 485,19 konvertibilnih maraka.

Podsjetimo, od aprila ove godine u Federaciji BiH minimalna penzija iznosi 410,08 maraka, garantovana 513,87, dok najviša penzija ostaje 2174,48 KM.

Prosječna samostalna penzija za april u Federaciji BiH iznosila je 526,47 konvertibilnih maraka, dok je prosječna penzija za isti mjesec u RS-u iznosila 431,66 KM i čini 39,56 posto prosječne plaće u Republici Srpskoj.

Za isplatu aprilske penzije iz budžeta Federacije BiH i RS-a ukupno je izdvojeno 350,11 miliona konvertibilnih maraka.

Nova povećanja

Razlog razlika u visini penzija različiti su zakonski propisi koji se koriste u entitetima, a zajedničko im je da se i penzije u FBiH, kao i u RS-u isplaćuju iz riznice s obzirom na to da je omjer penzionera i radnika u oba entiteta gotovo jednak te ne jamči stabilnost penzionog sustava i redovitost isplate penzija.

Penzionere u Federaciji BiH, prema najavama iz Vlade, u idućih mjesec dana očekuje još jedno povećanje penzija. Naime, uz redovno usklađivanje u aprilu, planirano je i izvanredno povećanje penzija.

Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela i odluku o vanrednom usklađivanju penzija, kojom se u skladu s člankom 80. Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u postotku od 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu.

Odluka o vanrednom usklađivanju penzija primjenjivat će se od isplate penzija za juni 2022. godine. Ovim povećanjem najniža penzija u FBiH porast će na 424,40 KM.

Izvor: fokus.ba