BNP Zenica: Sutra premijerna izvedba predstave “Tri dana”

FOTO: Zenicainfo.ba

Predstava „Tri dana“ po tekstu savremenog češkog autora Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, premijerno će biti izvedena sutra od 19:30 sati. Biće to posljednja premijerna predstava zeničkog pozorišta u tekućoj sezoni.

Roman Romana Sikore i sama predstava prepuni su komičnih elemenata i potencijalno ogromne igrivosti i teatralnosti. Prava dramska poslastica, s kakvom se – nažalost – ne susrećemo tako često u ovom dobu postdramskog, vladavine adaptacije, dokumenta i glumačke improvizacije, napisala je rediteljka Tanja Miletić-Oručević.

Žanrovski, radi se o crnoj komediji i satiri na društvenu situaciju u kojoj živimo“, kaže umjetnička rukovoditeljka BNP-a Lajla Kaikčija.

Mislim da je ovaj tekst dobar izbor i za naš ansambl i za našu kuću. Glumci su imali veliki zadatak da se u jednom kratkom vremenskom periodu posvete radu na ovoj predstavi. Posebno Nusmir Muharemović ali za njim ne zaostaju ni jedno od glumaca i glumica u ovoj predstavi“, kaže Lajla Kaikčija.

Rediteljka Tanja Miletić-Oručević, koja već dvadesetak godina sarađuje sa zeničkim pozorištem, smatra kako će se zbog komičnih elemenata predstava svidjeti publici.

S druge strane zapravo je vrlo ozbiljna u nekim svojim dijagnozama, u onome kako prepoznaje društvo u kom živimo i društveni politički poredak u kome živimo svi na svijetu“, precizira rediteljka predstave.

Glumački predstavu nose Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Adem Smailhodžić, Siniša Vidović i Zlatan Školjić. Svako od njih tumači po nekoliko likova.

Napravili smo sjajnu predstavu i komediju o nama“, poručuje Nusmir Muharemović.

Napravili smo crnu komediju, priču o tome u kakvom vremenu zaista živimo. Kakvi smo ljudi, koliko smo otuđeni, koliko želimo ili ne želimo jedni drugima pomoći. Šta se dogodi kada jedan čovjek leži na ulici, a mi „kapitalisti“ prolazimo pokraj njega“, riječi su Nusmira Muharemovića.

Predstavu „Tri dana- ili uspon i pad gospodina B“, Bosansko narodno pozorište je produciralo u saradnji sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“. Dramaturginja je Nedžma Čizmo, a scenografkinja i kostimografkinja Sabina Trnka. Autor muzike je Husein Oručević. Premijera je sutra u 19:30, a prva repriza već dan kasnije. (D. T.)