Gradska biblioteka Zenica: Promovisana knjiga “Ja, haški svjedok” autora Nedžada i Amele Avdić

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje „Baton“ povodom obilježavanja 30 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica upriličilo promociju knjige „Ja, haški svjedok“ autora Nedžada i Amele Avdić.

Roman-dnevnik govori o ličnom iskustvu autora i njihove porodice o golgotama koje su prolazili kroz te ratne godine. Nedžad Avdić, tada sedamnaestogodišnji dječak preživio je strijeljanje.

Pa knjiga govori o mom iskustvu, odnosno mom ličnom, a i moje porodice kroz sve te golgote kroz koje smo prošli od početka rata ‘92 do jula ‘95, do te krvave sedmice u julu ‘95, kada sam ja ustvari preživio strijeljanje“, navodi koautor romana „Ja, haški svjedok“ Nedžad Avdić.

Nedžad Avdić

Roman „Ja, haški svjedok“ je produkt svjedočanstva iz prve ruke, sa mjesta pogubljenja.

I da dodam još, govori također i o mom iskustvu iz Haškog tribunala, zato se i zove haški svjedok, jer sam ja bio svjedok na svim važnijim procesima u Haškom tribunalu, uključujući Slobodana Miloševića i sve one druge koji su odgovorni za zločine, najkrvavije zločine u Bosni i Hercegovini“, istakao je koautor romana.

Naš sagovornik ističe da se danas osjeća kao pobjednik jer je živ i jer je imao tu mogućnost da kroz svoj roman ispriča bolnu istinu koja nikada ne smije da se zaboravi. (A. S.)