U Zenici će biti postavljena najveća državna zastava u BiH

Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju i postavljanje najvećeg jarbola i zastave države Bosne i Hercegovine održano je danas u Mjesnoj zajednici Gradišće, u zaseoku Gradina.

Riječ je o značajnom projektu kojeg realizuje Udruženje veterana bh.rata i odbrane bosanske časti Zenica u sklopu realizacije svog plana i programa rada za ovu godinu. “Ovim projektom započeli smo obilježavanje naše godišnjice. Želja nam je da ovo mjesto posjećuju mladi i uče o istoriji Bosne i Hercegovine”, kazao je Hajriz Doglod, predsjednik Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice kao i predstavnici kantonalnog ministarstva za boračka pitanja. “Ako se neko ima čime pohvaliti onda je to Armija Bosne i Hercegovine koja se uspjela odbraniti od četvrte sile u Evropi, stoga čestitam Uniji veterana „Bosanska čast“ što je osmislila jedan ovakav projekat i svima koji podržavaju ovakve stvari”, poručio je Kasumović.

Projektnom dokumentacijom predviđene dimenzije su 72 metra za visinu jarbola i zastavu površine 20 x 30 metara. Nakon polaganja kamena temeljca održana je kratki vjerski i kulturni program. Vrijednost projekta je 300 hiljada konvertibilnih maraka a zastava bi se iznad Zenice trebala zavijoriti do septembra ove godine. (B.D.)